FCA Automobiles stelt fusie met Groupe Renault voor

Update: Renault gaat voorstel onderzoeken

Fiat 500 vs Renault Twingo

Onder leiding van Sergio Marchionne was FCA Automobiles al jaren op zoek naar een partner om het automobiele leven mee te delen. Het concern lijkt in Groupe Renault een levenspartner te hebben gevonden. FCA Automobiles heeft Groupe Renault namelijk officieel uitgenodigd om te fuseren.

FCA Automobiles meldt dat het middels een brief aan de Raad van Bestuur een voorstel tot fuseren heeft ingediend bij Groupe Renault. De twee giganten zouden elk 50 procent van de onderneming in handen krijgen. Fiat Chrysler Automobiles heeft al met Groupe Renault om de tafel gezeten. Zo bevestigt het bedrijf dat er al is gesproken over landen waar en producten die de bedrijven zouden kunnen delen. Volgens FCA Automobiles wordt het te vormen bedrijf straks marktleider in de premiumafdeling van de automarkt en ook verwacht het dat het de EV-, SUV-, pick-up- en bedrijfsautohoeken van autoland zal domineren.

FCA Automobiles stelt een constructie voor waarbij de Raad van Bestuur bestaat uit een eerlijke mix van bestuurders. Het te vormen bedrijf zou met een jaarlijkse productie van 8,7 miljoen auto's de op twee na grootste autobouwer ter wereld worden. Volgens de Amerikanen zou het nieuwe bedrijf, omdat het dan zo veel merken in zijn portfolio heeft, elk marktsegment in elk land kunnen invullen. Volgens FCA Automobiles heeft de fusie, mocht het inderdaad gaan gebeuren, niet tot gevolg dat bepaalde fabrieken hun poorten moeten sluiten. Uiteraard zegt het bedrijf dat zowel FCA Automobiles als Groupe Renault veel winstgevender worden door de ontstane schaalvoordelen en besparingen.

Fiat Chrysler Automobiles schrijft dat het verwacht dat het onder andere 30 procent op R&D kan besparen, 40 procent op wat het besteedt aan toeleveranciers. Het aantal platforms dat gebruikt wordt door de bedrijven, zou met 20 procent gereduceerd kunnen worden. Het aantal motorenfamilies dat wordt gebruikt, zou volgens het bedrijf met 30 procent kunnen verminderen. Die volledige besparingen zouden al na zes jaar behaald kunnen worden, waarvan 80 procent volgens het bedrijf na vier jaar. Het implementeren van de fusie zou 3 tot 4 miljard euro kosten.

- UPDATE 9:30 -

Groupe Renault heeft in een (zeer) korte verklaring bevestigd dat het een voorstel van FCA heeft gekregen. De raad van bestuur van Renault komt vanochtend bijeen om dit 50/50-fusie-voorstel te bespreken. De Fransen komen daarna met meer nieuws!

- UPDATE 11:51 -

De Raad van Bestuur van Renault heeft de vergadering afgerond en is naar buiten gekomen met wederom een korte verklaring. Het merk zegt zorgvuldig te hebben nagedacht over het, zoals ze zelf zeggen, 'vriendelijke voorstel'. De Raad van Bestuur zou nu met belangstelling een onderzoek starten naar een dergelijke fusie met het Italiaanse bedrijf. Te zijner tijd komt het merk met meer nieuws. Nog even geduld dus.

PRIVATE LEASE Renault

Lezersreacties (92) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.