Facelift Friday: Citroën C1

Tweefasenfacelift

Citroën C1
Citroën C1Citroën C1 1.0i AmbianceCitroen C1Citroën C1Citroën C1Citroen C1 - interieurCitroën C1Citroën C1 1.0i Exclusive

Dat de Citroën C1 twee broertjes heeft, weet bijna iedereen. Dat de oorspronkelijke editie van Citroëns kleinste er zélf ook met drie verschillende neuzen was, is echter minder bekend.

De eerste Citroën C1 verscheen in 2005 als éénderde van de drieling Citroën C1, Peugeot 107 en Toyota Aygo. Het drietal zou al snel zeer populair worden en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Europese straatbeeld. Ook de kenmerkende roffel van de bij Daihatsu ontwikkelde driecilinder maakt de ‘citybug’ lekker karaktervol.

Natuurlijk kwam de drieling primair tot stand om geld te besparen. In dat licht is het opvallend hoeveel moeite de drie fabrikanten nog deden om hun versie te onderscheiden van de andere twee. De Toyota deelt in feite alleen z’n voorportieren, dak en voorruit met het Franse tweetal. De 107 en C1 lijken sterker op elkaar, maar zijn toch ook duidelijk van elkaar te onderscheiden.

Tenminste, aan de voorkant. Peugeot voorzag de originele 107 van een kenmerkende ‘lachende’ grille in de bumper, terwijl Citroën voor een meer afgeronde luchtinlaat om de opvallende zwarte bumperbalk boetseerde. Ook de koplampen zijn helemaal anders: puntige exemplaren voor de 107, sterk afgeronde kijkers voor de Citroën. Aan de achterzijde bleven de verschillen beperkt tot de typeplaatjes en de kleur van de achterlichten. Bij Peugeot was het glas rood, terwijl Citroën donkergetinte exemplaren monteerde.


2005 (l) en 2009 (r)

 

Alle drie de ‘City bugs’ werden tweemaal gemoderniseerd voordat de tweede generatie zich aandiende.  Citroën voorzag de auto in 2009 van een strakker front met meer meegespoten elementen. In plaats van de breed uitgesmeerde opening kwam er een smaller, maar ook wat hoger exemplaar, dat afhankelijk van de uitvoering in chroom werd gevat.


2009 (l) en 2012 (r)

 

In 2012 was het opnieuw tijd voor een opfrisronde. De auto werd nu steviger aangepakt, want behalve de voorbumper moest nu ook de motorkap eraan geloven. Het kapje werd nóg korter, om plaats te maken voor een hogere bumperpartij. Het logo werd daar vanaf nu in opgenomen, gevat in een markante, ronde opening. Eronder opnieuw een anders getekende luchtinlaat, ditmaal opgesplitst in een met chroom versierd element en een zwart exemplaar. Led-dagrijlichten aan weerszijden van het front maakten de kleine Citroën klaar voor zijn laatste levensjaren.

Lezersreacties (39) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.