Europese autoverkoop verder onderuit in januari
Chiptekort nog steeds voelbaar
Het wereldwijde chiptekort drukt zijn stempel in januari opnieuw flink op de Europese autoverkopen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA. Wel zijn er tussen de lidstaten onderling grote verschillen.
In totaal kregen vorige maand 682.596 nieuwe auto's in de Europese Unie een kenteken. Dat is 6 procent minder dan in januari vorig jaar. Aangezien januari 2021 de slechtste januarimaand was die ACEA tot voorheen ooit had gemeten, is dat niet een al te beste maatstaf. Toen hadden dealers nog veel last van de lockdowns die veel Europese landen hadden ingesteld tegen het coronavirus, nu is het chiptekort de boeman.
Wel zijn er verschillen tussen de lidstaten. In onder meer Duitsland, Letland, Roemenië en Slowakije zaten de verkopen wel duidelijk in de lift ten opzichte van januari 2021. In de meeste landen, waaronder ook Nederland, reden echter minder auto's de showroom uit. In ons land ging het zelfs om een min van dik 11 procent. De Nederlandse brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging voorzien het eerste halfjaar nog geen extreme verbetering door het chiptekort. Veel dealers meldden wel volle orderboeken, maar veel van de bestelde auto's konden nog niet afgeleverd worden.
Desalniettemin zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar beter. ACEA voorspelde onlangs dat de verkoop in de EU het komende jaar waarschijnlijk met 8 procent zal stijgen tot 10,5 miljoen auto's. Als de chipleveringen stabiliseren, kunnen autofabrikanten de productie namelijk weer opvoeren. Toch is het klein bier in vergelijking met 2019: met deze cijfers zou de verkoop nog wel bijna 20 procent lager uitkomen dan in dat jaar, voordat de coronacrisis uitbrak.
Forse stijging voor Hyundai en Kia
Niet voor iedere autofabrikant was de januarimaand slecht. Hyundai en Kia noteerden bijvoorbeeld een forse verkoopstijging van respectievelijk 32,6 en 24,4 procent. Daarmee groeit het marktaandeel van de Hyundai Group in de EU naar 9,7 procent. Ook Toyota deed het met een plus van 9,7 procent goed. Groupe Renault doet het van de Europese autoconcerns met een min van 3,5 procent het minst slecht. Dat komt vooral door Dacia, dat 16,4 procent meer auto's verkocht ten opzichte van januari 2021. Stellantis werd hard geraakt met een min van 15,1 procent, de Volkswagen Group verkocht 7 procent minder auto's, Mercedes-Benz en BMW komen uit op een min van respectievelijk 13,8 en 9,2 procent. Volvo werd in januari van alle autofabrikanten het hardst geraakt: de daling komt uit op 22,3 procent.