Europees duurzaamheidskenmerk voor accu's op komst

Met het oog op verantwoord gewonnen grondstoffen en recycling

Reparatie tractiebatterij Volvo XC60 - omgang met accu

Vanaf 2024 komen er meer Europese regels voor accu's in producten die in Europa worden verkocht. Daarover zijn de Europese Commissie en de Europese Raad het nu eens. Voor consumenten moet er meer transparantie komen met betrekking tot de prestaties en de herkomst van de accu. Ondertussen moeten producenten aan meer eisen voldoen voor de circulariteit van de accu en toezien op een verantwoorde winning van de gebruikte grondstoffen.

Naar aanleiding van intenties die werden vastgelegd in de Europese Green Deal van 2020 zijn de Europese Commissie en de Europese Raad het erover eens: er moeten op de Europese markt meer duurzaamheidseisen komen voor accu's. De vraag naar accu's stijgt flink en zal de komende jaren exponentieel toenemen, wat hoofdzakelijk te danken is aan de elektrificatie van auto's en overige vervoermiddelen. Omdat er daardoor ook meer vraag komt naar de grondstoffen voor accu's, die vaak CO2-intensief zijn om te winnen, komen er duurzaamheidsreglementen. Die stellen niet alleen eisen aan de oorsprong van grondstoffen, maar ook aan de circulariteit van accu's.

De nieuwe regels worden vanaf 2024 ingevoerd en zullen tot en met 2031 steeds een beetje strenger worden. Wanneer welke eisen precies van kracht worden, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat fabrikanten van producten met accu's op een gegeven moment moeten kunnen garanderen dat de grondstoffen voor hun accu's op voldoende verantwoorde wijze zijn gewonnen, zowel met het oog op het milieu als op mensenrechten.

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Daarnaast komen er regels voor hoe goed een accu te recyclen is. Daarbij is extended producer responsibility het toverwoord, een uitgebreide verantwoordelijkheid voor producenten dus. Zo moeten zij er vanaf 2031 op toezien dat minstens 61 procent van de accu's die ze produceren ook wordt gerecycled. Daarbij komen er ook eisen voor de hoeveelheid voor de accu gebruikte grondstoffen die opnieuw te gebruiken is. Zo moet bijvoorbeeld in 2031 minstens 80 procent van het lithium in een accu herbruikbaar zijn.

Niet alleen circulariteit en duurzame grondstofwinning gaan een rol spelen, ook komt er meer transparantie over de prestaties van accu's. Zo wordt het voor consumenten gemakkelijker te achterhalen wat de specificaties zijn van de accu in een door hen aangeschaft product. Onder meer de CO2-voetafdruk, het percentage van de grondstoffen in de accu dat is gerecycled, de levensduur en de capaciteit van de batterij moeten duidelijk zijn. Daarbij komen er ook meer richtlijnen voor de (brand)veiligheid van accu's.

De nieuwe regelgeving, die dus vanaf 2024 wordt doorgevoerd, vervangt de Europese Batteries Directive uit 2006. Die is met het oog op de snelgroeiende vraag naar accu's rap aan vervanging toe, al geeft de EU wel aan dat de nieuwe regels nog niet uitgekristalliseerd zijn. Het staat buiten kijf dat vanaf 2024 de eerste nieuwigheden in het kader van het batterijenbeleid er zullen zijn, maar daarbij wordt ook vermeld dat de regelgeving vanaf dan tot en met 2028 verder zal worden vormgegeven .

Lezersreacties (33)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.