Europa overweegt bouw eigen chipfabriek
Tekorten opvangen
De Europese Unie overweegt de bouw van een eigen fabriek voor microchips, blijkt uit berichtgeving van Bloomberg. Onder meer de Europese auto-industrie moet daarmee minder afhankelijk worden van Amerika en Azië als het gaat om de productie van de computerchips, waaraan momenteel een globaal tekort is. Dit plan lijkt echter niet mogelijk op de korte termijn.
Het wereldwijde tekort aan computerchips speelt nagenoeg alle autofabrikanten parten. Audi-topman Markus Duesmann ging zelfs zo ver door het te betitelen als een Europees probleem, omdat Europa in te grote mate afhankelijk is van bedrijven die elders produceren, zoals het Taiwanese TSMC en Samsung. De Europese Unie wil daarom werk maken van de lokale productie van computerchips en een eigen fabriek bouwen, waarbij men overweegt samen te werken met eerderenoemde chipfabrikanten. Op die manier moet Europa minder gevoelig worden voor de tekorten die de auto-industrie nu hinderen bij de productie. Het plan wordt overigens gesteund door de Europese landen: volgens Reuters zeggen zij in totaal al € 50 miljard toe om aan het bovenstaande doel bij te dragen.
Volgens mensen die dicht bij het project staan is het allemaal echter nog weinig concreet: zo is er nog geen tijdsbestek uitgestippeld en weet men ook nog niet waar er eventueel een nieuwe fabriek wordt gebouwd. Bovendien lijkt de ambitie van de EU op korte termijn niet mogelijk. Peter Wennink, de CEO van chipmachinefabriek ASML, zei eerder tijdens de presentatie van de financiële cijfers van het bedrijf al dat het jaren gaat duren voordat de productielijnen van hetzelfde niveau zijn als die van de gerenommeerde chipbedrijven. Volgens hem is het plan daarom eerder een kwestie van jaren, niet van maanden.