Elektrisch rijden bereikt omslagpunt: 'overheid moet doorpakken'

Fastned-topman doet politieke oproep

Opel Mokka-e laden Fastned

De groei van elektrisch rijden loopt tegen beperkingen aan als de overheid het niet verder stimuleert. Daarvoor waarschuwt Fastned-topman Michiel Langezaal. Hij hoopt dat het met verdere stimulerende maatregelen de norm kan worden.

Michiel Langezaal, de topman van laadstation-exploitant Fastned, vindt dat het belangrijke verkiezingsthema 'bestaanszekerheid' niet los kan worden gezien van duurzame mobiliteit. Het moet volgens hem immers voor iedereen betaalbaar worden om elektrisch te kunnen rijden. "Daar is duidelijkheid en visie van de overheid voor nodig. Mensen moeten het gevoel hebben dat de duurzame keuze langdurig voordelig is." Het is volgens Langezaal dan ook nodig dat voordelen rond bijtelling en motorrijtuigenbelasting bij elektrische auto's niet worden beëindigd.

Er moet volgens Langezaal een 'serieus verschil' zijn met brandstofauto's. Bovendien komen er steeds meer goedkopere EV's op de markt, wat zorgt voor steeds meer betaalbaarheid. "Elektrisch rijden wordt geen dure hobby meer. De afgelopen jaren hebben vooral de kapitaalkrachtige rijders kunnen profiteren van de fiscale voordelen. Nu EV's betaalbaarder worden moet stimulering voor grotere groepen worden ingezet, zodat elektrisch rijden de norm wordt."

Langezaal erkent dat het overvolle stroomnet een obstakel vormt bij de overgang naar elektrisch rijden. Het aansluiten van de stations op het netwerk loopt vertraging op. Hier moet de overheid volgens hem meer het 'heft in handen nemen' en 'niet achter de feiten aanlopen'. "Het energiebeleid moet van reactief naar actief. Netbeheerders moeten sneller in actie kunnen komen. Het is echt van belang dat netbeheerders aan de slag gaan met een nieuwe manier van denken, met nieuwe kaders voor investeringsplannen. De eerste stappen zijn gezet, maar we moeten versnellen." De topman stelt dat de markt voor elektrische mobiliteit rond een soort omslagpunt beweegt: "Niemand die nu nog terug gaat naar het oude. We kunnen veel doen, maar dat gaat hand in hand met versnelling bij de netbeheerders en de overheid."

Lezersreacties (254)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.