'Eén op tien vrachtwagenchauffeurs ooit in slaap gevallen achter stuur'
Alarmerende cijfers
Het is vandaag de Dag van de Vrachtwagenchauffeur, maar een onderzoek van Webfleet haalt het feestelijke er een beetje van af. Daaruit blijkt namelijk dat het nogal eens misgaat achter het stuur van een vrachtwagen.
Automobilisten maken er regelmatig een potje van in het verkeer, maar beroepschauffeurs zijn ook zeker niet zonder zonden. Soms is dat de chauffeur zelf aan te rekenen, soms heeft het met de werkomstandigheden te maken. Uit onderzoek van fleetmanager Webfleet blijkt dat veel chauffeurs te kampen hebben met vermoeidheid achter het stuur, al dan niet vanwege lange werkdagen. Maar liefst 10 procent van de 1.050 in het onderzoek participerende chauffeurs geeft aan ooit in slaap gevallen te zijn achter het stuur. Vermoeide chauffeurs zorgen voor tot wel 25 procent van de verkeersongevallen met vrachtwagens.
Dat is de meest alarmerende uitkomst van het onderzoek, maar er zijn meer heftige cijfers. In maar liefst 42 procent van de wagenparken zijn er jaarlijks één tot vijf aanrijdingen. Fleetmanagers maken zich dan ook aardig zorgen over wat er op de weg gebeurt en daarbij twijfelt de helft ook aan hun eigen werknemers. Dat niet alleen, maar liefst 84 procent zegt dat het rijgedrag van de chauffeurs een negatief effect op het bedrijf heeft. De vijf meest voorkomende onveilige gedragingen van vrachtwagenchauffeurs zijn roken achter het stuur, te laat reageren op verkeerssituaties, geen gordel dragen, gebruik van de telefoon achter het stuur en eten of drinken achter het stuur.
Uiteraard valt hierbij niet alleen de chauffeur wat te verwijten. Zoals gezegd krijgen de chauffeurs ook niet zelden te maken met een flinke werkdruk. Webfleet stelt dat het verlichten van de administratieve druk voor chauffeurs door middel van nieuwe technologieën kan helpen. Ook kunnen slimme dashcams volgens Webfleet helpen om risicovol gedrag te herkennen en de chauffeur scherp te houden.