Een derde nieuwe auto's in Noorwegen elektrisch

2018 was recordjaar

Oslo Noorwegen

Binnen Europa scoort Nederland als het om elektrificatie gaat helemaal niet verkeerd, maar Noorwegen dendert ons wat dat betreft links en rechts voorbij. Vorig jaar was daar maar liefst 31,2 procent van alle verkochte auto's een EV.

Uit berichtgeving van Reuters, dat zich baseert op Noorse cijfers, blijkt dat maar liefst 31,2 procent van alle vorig jaar verkochte auto's volledig elektrisch was. Vorig jaar lag dat percentage nog op 20,8 procent, terwijl het aandeel van EV's in de verkoopstatistieken in 2013 nog op 5,5 procent lag. De verkopen van EV's namen met 40 procent toe tot 46.092 stuks. Een kleine vergelijking: Aumacon verwacht dat het aandeel van EV's in de Nederlandse verkoopstatistieken volgend jaar op 6,5 procent zal liggen (zo'n 30.000 stuks).

Noorwegen wil dat in 2025 álle nieuwe auto's emissievrij zijn. De verkoop van auto's met een dieselmotor nam met 28 procent af, terwijl benzineauto's 17 procent minder vaak over de toonbank gingen. De nieuwe Leaf was in Noorwegen de populairste elektrische auto.

De autoverkopen zakten in Noorwegen vorig jaar wel iets terug. Er werden in totaal 147.929 nieuwe personenauto's verkocht, 6,8 procent minder dan vorig jaar.

 

Lezersreacties (99) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.