In juni bleek nog dat de Duitse overheid terugkomt op het doel van 1 miljoen publieke laadpunten voor elektrische auto's per 2030. Er zouden minder openbare laadpalen nodig zijn dan verwacht, omdat veel mensen thuis laden. De Duitse auto-industrie ziet het juist liever de andere kant op gaan. Duitsland moet het aantal openbare oplaadpunten voor elektrische auto's drastisch verhogen om gelijke tred te houden met de verkoop van stekkerwagens, luidt de oproep van de VDA, de Duitse vereniging voor de auto-industrie.
"Om het gestelde doel te bereiken, zou het groeitempo van de laatste twaalf maanden ruwweg moeten worden verviervoudigd", vertelde de voorzitter van VDA, Hildegard Müller, tegen het tijdschrift Der Spiegel. Van de eerder beoogde 1 miljoen publieke laadpunten zijn er volgens de VDA nog maar zo'n 90.000 neergezet. Het tempo waarin er nieuwe laadpunten bijkomen trekt de laatste tijd wel aan. "Dit moet nu zeker doorgaan", zegt Müller daarover, "want Duitsland heeft nog veel in te halen".
Begin dit jaar was er in ongeveer de helft van alle gemeenten in Duitsland geen enkel openbaar laadpunt en in meer dan acht van de tien gemeenten waren er geen snellaadpunten. Het aantal elektrische auto's op de Duitse wegen is de laatste jaren wel aanzienlijk toegenomen. In de eerste helft van dit jaar werden er ongeveer 300.000 volledig elektrische auto's en plug-in hybrides op kenteken gezet. Stekkerauto's waren in juni zelfs goed voor bijna een kwart van alle nieuwe registraties van personenauto's.
Naast een betere laadinfrastructuur pleit VDA-voorzitter Müller ook voor een uitbreiding van het elektriciteitsnet in Duitsland. Dit speelt volgens haar namelijk een sleutelrol in het succes van elektrische auto's. "En er is hier nog veel in te halen", benadrukt ze. Het stroomnet zou volgens haar niet "het knelpunt van e-mobiliteit" mogen worden.