'Drukke spitsen op komst'

Laatste kwartaal garant voor drukke wegen

Sneeuw: recordfile op 15 januari 2013 (foto: Joost
Automobilisten kunnen zich de komende maanden opmaken voor een aantal pittige ochtend- en avondspitsen, voorziet de ANWB.

"Nu iedereen is teruggekeerd van zomervakantie zijn de dagelijkse files ook in volle sterkte terug. Zeker nu de economie weer aantrekt en er nog maar weinig nieuwe spitsstroken op stapel staan, zal de filedruk verder toenemen'', aldus de bond.

Volgens de ANWB staan de meeste files steevast in het laatste kwartaal van het jaar. Daarbij spelen de kortere daglichtperiodes en het herfstweer een belangrijke rol. "Als het een keer flink regent tijdens een dinsdagochtendspits in oktober staat de halve Randstad vast."

Drukte neemt jaarlijks toe

De drukte op de wegen groeit inmiddels al een aantal jaren. Na de economische crisis in 2008 nam de drukte aanvankelijk af, maar zoals gezegd heeft onder andere de verbeterende economie dat tij gekeerd. Vorig jaar stonden we als we de wachttijd van iedereen bij elkaar optellen zo'n 60 miljoen uur in de file. Er stond 11,3 procent meer file dan een jaar eerder. De VID (Verkeersinformatiedienst) verwacht dat het - met dit groeitempo - nog tot 2020 duurt voordat het jaarlijkse filerecord wordt verbroken. Die twijfelachtige eer gaat nog steeds naar 2007.

Lezersreacties (16) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.