Dieselprijs Frankrijk historisch hoog

Tanken in Nederland ook geen feest

Tankstation Frankrijk
Door een prijsstijging van ruim twee procent voor een liter diesel in de afgelopen week zijn de prijzen daar aan de pomp hoger dan ooit. Veel Fransen zullen dat voelen, want nog steeds rijdt het merendeel daar in een auto met zelfontbrander.

Wie in Frankrijk zijn tank vult met diesel ziet bij de pomp een gemiddelde literprijs van € 1,4611 staan. Daarmee verslaat deze prijs het oude record van € 1,4592, dat uit augustus 2012 stamt. In twee maanden tijd steeg de Franse prijs met € 0,10, in vergelijking met een jaar eerder € 0,19. Pittig voor een land waar ongeveer 80 procent (2014) van de autokopers met een diesel de showroom verlaat. Ook de benzineprijs steeg de afgelopen week. Hier bedroeg de stijging € 0,023, naar een gemiddelde van € 1,5433.

Dat lijkt allemaal erg, maar hou je vast voor de Nederlandse prijzen. Voor een liter diesel betalen we in ons land nog iets meer dan in Frankrijk: € 1,471. Bij benzine is het verschil veel groter, want hier ligt het gemiddelde op € 1,794! Bijzonder is dat de prijs voor een liter diesel in België hoger ligt dan voor een liter benzine: € 1,534 tegenover € 1,530. Hoewel veel Fransen zich in een diesel voortbewegen, verloor de auto met zelfontbrander in vergelijking met het eerste kwartaal in 2017 wel 12 procent aan populariteit. Alsnog verschenen er 226.000 nieuwe diesels op de Franse wegen. In dezelfde periode werden 16,3 procent meer benzineauto's verkocht, een totaal van 297.000 stuks.

Lezersreacties (99) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.