Deze auto's werden het meest gestolen in 2020

Volkswagen bovenaan

autodiefstal criminaliteit

In 2020 is het aantal autodiefstallen afgenomen. Volgens verzekeraar Interpolis gaat het om een daling van bijna vijf procent. Ook laat de verzekeraar weten welke auto's desondanks nog het vaakst werden gestolen.

De Volkswagen Golf en de Volkswagen Polo voeren de lijst van meest gestolen auto's aan. De Fiat 500 completeert de top drie. Ook SUV’s zijn geliefd: de Toyota RAV4, de Renault Captur, de Toyota CH-R en de Mazda CX-5 staan allemaal in de top tien. Die vier zijn meteen de grootste stijgers op de ranglijst. De BMW 5 serie, Audi A4, VW Transporter en Opel Corsa werden vorig jaar beduidend minder vaak gestolen dan in 2019.

Interpolis stelt dat de populariteit van de Golf en Polo, maar ook van de SUV's, onder criminelen goed te verklaren is. Er rijden er simpelweg veel van rond. Dat de Golf landelijk gezien bovenaan staat, betekent niet dat dat overal de meest gestolen auto is. Zo zijn per provincie soms flinke verschillen zichtbaar: in Zeeland is de Audi A5 de populairste auto bij het dievengilde, in Drenthe en Groningen de BMW 3-serie.

Auto's met keyless entry worden verhoudingsgewijs vaker gestolen. Die maken dubbel zoveel kans om van de parkeerplaats te verdwijnen. Strengere regels aan keyless entry-systemen moet dit overigens vanaf dit jaar voorkomen. Uiteraard hebben steeds meer moderne auto's keyless entry, dus dat kan ook voor een deel verklaren dat er steeds meer auto's met dit systeem worden gestolen. Verder blijken aan de oostgrens Duitse automerken diefstalgevoeliger. "Die verdwijnen namelijk vaak naar Oost-Europa. Aan de zuidgrens met België doen ook Franse en Italiaanse auto's het goed,” verklaart Yvette Melis van Interpolis. In de Randstad is vaak weer een ander type dief actief. "Gestolen auto’s worden daar in een loods gestopt en vervolgens gestript. De onderdelen worden verkocht.” In de hoofdstad blijkt vooral de Range Rover in trek. Eén op de vijf door Interpolis verzekerde Range Rovers in de hoofdstad werd gestolen. "Een goede verklaring hebben wij daarvoor niet”, zegt Melis.

Top 10 2020 vs. 2019

 

20202019
Volkswagen GolfVolkswagen Golf
Volkswagen PoloVolkswagen Polo
Fiat 500Fiat 500
Renault ClioBMW 3-serie
Toyota RAV4BMW 5-serie
BMW 3-serieAudi A4
Renault CapturVolkswagen Transporter
Toyota C-HROpel Corsa
Ford FocusAudi A3
Mazda CX-5Renault Clio

Lezersreacties (35) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.