Detroit Electric terug met Nederlands tintje

Detroit Electric (1921)
Elektrische auto's zijn – net als hybrides – natuurlijk niks nieuws. Zo bestond in het begin van de twintigste eeuw al Detroit Electric, een Amerikaans merk dat zich specialiseerde in elektrieke auto's. Dat wordt nu nieuw leven ingeblazen – en er zit een Nederlands tintje aan.
Detroit Electric bestond van 1907 tot 1939 en het bedrijf had honderd jaar geleden al elektrische auto's in het programma die met een volledig opgeladen accu 340 kilometer konden afleggen. De klanten liepen uiteen van uitvinder Thomas Edison tot Clara Ford – inderdaad, de vrouw van... Aan het einde van 2009 moet er weer een betaalbare elektrische auto op de markt komen onder de merknaam Detroit Electric. Met Detroit heeft het merk echter niks meer te maken. De technologie voor het nieuwe elektrische merk is ontwikkeld in Nederland en de Maleisische autobouwer Proton wil Detroit Electric verder van de grond tillen. Er wordt nog gezocht naar een partner om binnenkort de productie onder te brengen. De Nederlandse techniek die de auto van Detroit Electric gaat gebruiken, wordt al gebruikt in de voertuigen van Electric Cars Europe. Dat bedrijf bouwt in Lochem bij Lotus-importeur Van der Kooi Lotus Elises en VW Golfs om tot volledig elektrische auto's. Wellicht geen toeval dat het moederbedrijf van Lotus het Maleisische Proton is, waarmee de Nederlanders van Detroit Electric op het moment in vergadering zijn. Detroit Electric waagt zich ook buiten het pad van de personenauto's. Volgend jaar moet er ook een elektrisch aangedreven bus klaarstaan die in Europa en Azië gaat rijden. Ook de productie van vrachtauto's staat op de verlanglijst.

Lezersreacties (21) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.