Debat bewaren kentekens uitgesteld

Snelweg
De Tweede Kamer heeft een debat donderdagavond over de opslag van camerabeelden van voertuigkentekens uitgesteld in verband met een opmerkelijk vonnis van het Europese Hof van Justitie over het verplicht opslaan van telecomgegevens.

Het hof bepaalde eerder deze week dat de Europese richtlijn hierover uit 2006 in strijd is met Europese grondrechten. De Kamer wil eerst weten wat de gevolgen zijn van deze uitspraak voor de Nederlandse plannen om gegevens op te slaan.

De uitspraak van het hof is volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) niet van toepassing op zijn wetsvoorstel voor de opslag van kentekengegevens, zo schreef hij donderdag aan de Tweede Kamer. Maar volgens D66 is dat "een paniekantwoord'' en met steun van andere fracties is de behandeling toch opgeschort. VVD, PVV en CDA wilden wel verder.Ze zijn voor het wetsvoorstel, dat vorige week in eerste termijn werd behandeld.

Opstelten wijst in zijn brief op verschillen tussen de opslag van telecomgegevens, waar het hof het niet mee eens is, en de opslag van kentekengegevens. Dat laatste moet de politie meer mogelijkheden geven om misdrijven op te lossen. Het plan ligt moeilijk, omdat het een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer met zich meebrengt. Toch leek er zich een meerderheid in de Kamer af te tekenen.

Lezersreacties (5) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.