De Tweeling: Seat Toledo - Chery A11/Fengyun/Fulwin/Windcloud
Zware bevalling
Chery is een grote naam in de Chinese auto-industrie. Het in 1997 uit de grond gestampte staatsbedrijf Chery Automobiles verkocht vorig jaar 752.759 auto's verdeeld over merken als Jetour, Rely, Riich, Qoros, Karry, DR Motor én Chery. Dat is nu, maar ruim twintig jaar geleden begon het allemaal met een omgebouwde Seat Toledo.
In 1999 liep de acht jaar eerder gepresenteerde eerste generatie van de Seat Toledo in Nederland op zijn laatste benen. Een jaar later werd de door Giorgetto Giugiaro getekende, hoekige liftback immers opgevolgd door de veel modernere en op techniek van de Volkswagen Golf IV gebaseerde tweede Toledo (1M), een model waarvan de lijnen overigens door hetzelfde designhuis op papier werden gezet.
Over en uit? Welnee, het groepje Chinese bestuurders van de provincie Anhui dat Chery in 1997 opgerichte, hadden wel oren naar het spoedig van de Europese markt verdwijnende ruimtewonder op basis van de Golf II. Zo kwam het dat Chery aanvankelijk zonder medeweten van de hoge heren in Wollfsburg vanaf 1999 de A11 in elkaar schroefde, een auto die afhankelijk van de regio waarin hij werd verkocht namen had als Fulwin, Fengyun of zelfs het dromerig klinkende Windcloud.
De komst van de A11, zoals we hem voor het gemak zullen noemen in dit artikel, had nogal wat voeten in de aarde. Daar moeten we voor terug naar 1991, het jaar waarin Volkswagen een joint-venture start met het Chinese FAW. Dat samenwerkingsverband is nodig om Volkswagen's en Audi's in China te kunnen bouwen. De productielijn van de in 1988 gesloten Volkswagen-fabriek in het Amerikaanse Pensylvania wordt onder leiding van een jonge FAW-ingenieur (Yin Tongyao) ontmanteld en naar het Chinese Changchun verscheept. Klaar voor de productie van de Jetta II. Diezelfde Tongyao wordt medio jaren negentig 'geronseld' door een lokale politicus, een bestuurder die zijn stad (Wuhu) meer aanzien wil geven. Met een autofabriek onder leiding van Tongyao zou dat moeten lukken. De Chinese autoriteiten voelden daar niets voor en om te voorkomen dat straks overal autofabrieken zouden opduiken, krijgt de politicus toestemming om een motorenfabriek te beginnen. In het Verenigd Koninkrijk koopt Tongyao de productielijn op van een inmiddels verouderde 1.6 Ford-motor (CVH) die onder andere in de Escort werd gebruikt. Die productielijn werd naar China verscheept en eind jaren negentig werden de eerste 1.6'jes gebouwd. Helaas, er bleek nauwelijks markt voor.
Redding kwam in de vorm van het naderende afscheid van de eerste generatie Toledo. De in 1991 gepresenteerde en op basis van de Jetta II gebouwde Spanjaard stond namelijk op het punt om vervangen te worden door een tweede, veel rondere generatie. Regelneef Yin Tongyao sluit onderhands een deal met Seat met als gevolg dat de volledige Toledo-productielijn wordt ingepakt en het Chinese Wuhu weer wordt opgebouwd. Op zoek naar toeleveranciers hoefde men nauwelijks, de Toledo deelde immers zijn basis met de Jetta II en laat dat nou net de auto zijn die FAW-Volkswagen inmiddels al jaren in China bouwde. Zo geschiedde het. De Seat Toledo zag als A11, de eerste auto van Chery, in december 1999 het levenslicht.
Je raad het al, ook aan de Toledo-productie zaten wat haken en ogen. Hoewel Chery officieel een staatsbedrijf was, stond het nog altijd geregistreerd als fabrikant van automotoren en onderdelen. Pas in 2001 vond Chery een min of meer legale manier om zijn auto's te verkopen door via een vriendendienst mee te liften op een licentie die SAIC Motor had. De Fengyun, zoals reguliere modelnaam van de auto luidde, was met een vanafprijs van omgerekend € 8.900 stukken goedkoper dan de vergelijkbare Jetta II die vanaf zo'n € 13.800 in de orderboeken stond. Groot verschil tussen die twee: in zijn eerste levensjaren had de Chery de eerder aangehaalde Ford-motor in zijn neus liggen. Die 85 pk sterke 1.6 maakte later overigens plaats voor een 1.6 die in Europa ook in de Chrysler Neon en PT Cruiser te vinden was.
De Chery A11, die zich op optisch vlak vooral met zijn grille en aangepaste bumpers van de Toledo onderscheidde, werd in 2002 zeer subtiel gefacelift en hield het in die vorm tot 2006 vol. Om de verwarring compleet te maken kwam Chery in 2003 met de A15 op de proppen, in feite een grondig gefacelifte A11 die het in die vorm nog tot 2010 mocht uithouden.
Die A15 werd ook in tientallen landen buiten China verkocht en kreeg modelnamen als Amulet, Ciana en Qiyun op zich geplakt. Ook het Russische TagAz bouwde de auto en verkocht hem als Vortex Corda. Die Corda heeft het nog tot 2012 uitgehouden. Deze heftiger bijgewerkte Chery kreeg vooral een nieuwe snuit en kenmerkt zich aan de achterzijde door de montage van achterlichten die niet meer met elkaar verbonden werden door een reflecterende strook. Ook de A15, die her en der weer Cowin werd genoemd, ging een keer onder het mes. In 2010 kwam -ie als Cowin 2 op de markt en in die vorm mocht -ie tot 2016 (!) mee.

Cowin 2
Andere namen die door de jaren heen voor de door Chery verbouwde Toledo in zijn A15-vorm werden gebruikt: Chery Cowin en Chery Flagcloud. Meer omgebouwde Toledo-kracht kwam in de vorm van de in Egypte verkochte verlengde variant, de Speranza A11. Nou, weten we dat ook weer!