D66 Rotterdam: diesels ouder dan 2006 weg

Snelweg A13 bij Rotterdam | Foto: ANP
Alle dieselauto's ouder dan tien jaar moeten weg uit heel Rotterdam. Het verbod zou over anderhalf jaar in moeten gaan.

Dat wil de Rotterdamse coalitiepartij D66. Er ligt een plan om deze auto's, gebouwd voor 2006, uit het centrum en bepaalde stadsdelen te weren, maar dat gaat D66 niet ver genoeg.

De partij vindt wel dat er een overgangsregeling moet komen voor bijvoorbeeld ondernemers of mensen met een lager inkomen, zodat zij niet in de financiële problemen komen als ze een nieuwe auto moeten aanschaffen.

"Rotterdam staat in Nederland bovenaan op het gebied van smerige luchten. De concentratie stikstofdioxine en fijn stof is hier veel hoger dan in andere steden", aldus D66-raadslid Samuel Schampers. Met het verbod op oudere diesels in de hele stad wordt een belangrijk deel van die vervuiling tegengegaan. "Dat levert een enorm gezondheidsvoordeel op."

Schampers gaat het Rotterdamse college van B en W dinsdag vragen om haast te maken met een verbod. "We moeten berekenen hoe groot het vervuilingsprobleem in Rotterdam is. Daarna kan het verbod ingaan. Ik vermoed dat dat met anderhalf jaar moet lukken", zegt het raadslid.

In Utrecht bestaat al een verbod op vervuilende auto's, daar zijn diesels gebouwd voor 2001 al niet welkom in delen van de stad.

Lezersreacties (161) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.