Czinger 21C verbreekt ronderecord Laguna Seca

Met ruime marge

Czinger 21C Laguna Seca

Czinger, een nieuwbakken hypercarfabrikant uit Los Angeles, heeft het ronderecord op het Amerikaanse circuit Laguna Seca te pakken met de 21C. De 1.267 pk sterke hypercar was ruim twee seconden sneller dan de McLaren Senna, die het vorige record in handen had.

Met coureur Joel Miller achter het stuur klokte de Czinger 21C een snelste tijd van 1 minuut en 25,44 seconden. Het vorige record van de Senna stond op 1 minuut en 27,62 seconden. Czinger meldt dat het record is neergezet onder ideale condities: het weer was helder en de temperatuur was 15,5 graden. De auto stond bij de recordpoging op straatlegale Michelin Pilot Sport Cup2R-banden. Overigens reed de 21C volgens de fabrikant het record van de Senna bij twee eerdere rondjes al aan diggelen met tijden van 1:27,4 en 1:26,6.

Voor een nieuwe, kleine fabrikant is het een behoorlijke prestatie om een auto als de McLaren Senna te verslaan. De cijfers die de 21C op de weg zet, zijn dan ook niet mals. Een biturbo V8 met een cilinderinhoud van slechts 2,88 liter drijft de achterwielen aan. Die krachtbron kan doorhalen tot maar liefst 11.000 toeren. De V8 krijgt steun van twee elektromotoren die de voorwielen aandrijven. Die elektromotoren worden gevoed door een aan de V8 gekoppelde MGU en door stroomopwekking uit regeneratief remmen. Het resultaat is 1.267 pk op een wagengewicht van 1.240 kilo. Volgens Czinger kan de auto in 1,9 seconden naar de 100 km/h sprinten, staat er in 13,8 seconden 300 km/h op de klok en knal je in 21,3 seconden door de 400 km/h-barrière. De topsnelheid bedraagt 452 km/h. Om de 21C op de weg te houden genereert de aerodynamica 615 kilo neerwaartse druk bij 160 km/h. Bij 320 km/h bedraagt deze maar liefst 2.500 kilo.

Hoewel deze cijfers nog niet onafhankelijk bevestigd zijn, zegt het ronderecord van de Czinger 21C wel iets over het prestatiepotentieel van de hypercar. Czinger gaf eerder aan slechts 80 21C's te gaan bouwen. Er zit overigens ook nog een speciaal voor circuitgebruik bestemde lichtere variant in de pijplijn. Czinger-oprichter Kevin Czinger hint daar al naar bij de recordpoging. "Het meest spannende is dat we weten dat er nog betere prestaties aankomen!", aldus de topman.

Lezersreacties (3) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.