CLK op pad in Zuid-Afrika

Mercedes CLK
De Mercedes CLK is al een tijd op de markt en heeft het de laatste tijd moeilijk: door de komst van de nieuwe BMW 3-serie Coupé en de Audi A5 loopt het marktaandeel van de Benz steeds verder terug. Maar er is hoop in bange tijden: volgend jaar slaat Mercedes-Benz terug met een geheel nieuwe CLK.
AutoWeek-lezeres Mirjan Jansen-Emmelkamp trof deze gecamoufleerde testauto aan op vakantie in Zuid-Afrika. Het is duidelijk te zien dat de auto een geheel ander front krijgt: weliswaar behoudt de auto vier koplampen, maar ditmaal zijn ze hoekig van vorm. De auto komt op het platform van de C-klasse te staan, maar de prijzen schurken aan tegen die van de E-klasse. Omdat de fabricage niet duurder is dan die van de C-klasse, is de CLK een ideale auto voor Mercedes-Benz om de winstcijfers mee op te krikken.
Bij de introductie trapt Mercedes-Benz af met drie 'gewone' benzinemotoren en twee diesels. Qua benzinemotoren doet het merk het niet voor minder dan 300 pk sterke CLK 350, gevolgd door de CLK 450 (354 pk) en CLK 550 (428 pk). De twee diesels maken gebruik van de Bluetec-technologie. Het gaat hier om een 2,0-liter viercilinder met 204 pk en een 3,0-liter V6 met 252 pk.
"En de AMG-modellen dan?", horen we u denken. Wees gerust, Mercedes-Benz pakt weer uit met een paar schaamteloze pk-kanonnen. De CLK 63 AMG beschikt in de basisgedaante over 481 pk. Ook komt er weer een Black Series met 525 pk. We kunnen het eigenlijk nauwelijks geloven, maar goed ingewijde media spreken zelfs over een hyperexclusieve 'Signature Series' met rond de 700 pk.
Het Duitse merk zet hoog in: in 2006 verkocht Mercedes-Benz 395.000 CLK's, maar in 2010 moeten dit er 535.000 zijn. Om de kopers bij BMW en Audi weg te lokken, legt Mercedes-Benz bij de CLK de nadruk op stijl, prestige en hoogwaardige technologie. Volgens insiders wil het merk het interieur (anders van ontwerp dan de C-klasse) dezelfde afwerkingskwaliteit als de S-klasse geven, inclusief een aantal high-tech voorzieningen uit die auto.
Er komt ook weer een cabrio, die gewoon een stoffen kap krijgt. Mercedes-Benz noemt de hypermoderne, verwarmde kap 'Silent Top'. De open CLK moet een belangrijke bijdrage aan de verkopen gaan leveren, maar komt waarschijnlijk pas begin 2010.

Lezersreacties (5) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.