Chinese auto's 'bijna niet meer te verzekeren' in Verenigd Koninkrijk
'Gebrek aan technisch vangnet'
In het Verenigd Koninkrijk valt het nogal tegen om een Chinese auto verzekerd te krijgen, meldt het Britse AutoExpress. Dat heeft te maken met de onderdelenvoorziening en technische ondersteuning, of beter gezegd het gebrek daaraan.
Sommige Chinese auto’s zijn in het Verenigd Koninkrijk ‘nagenoeg onverzekerbaar’ volgens AutoExpress. Een van de volgens het medium moeilijk te verzekeren auto's is de populaire BYD Seal U. Op een toonaangevende vergelijkingssite kreeg AutoExpress slechts drie zeer dure offertes aangeboden. Dit in tegenstelling tot tientallen normale offertes bij concurrerende modellen.
Volgens het medium is het probleem dat Chinese merken een gebrek aan inzicht hebben in hoe de Europese reparatiemarkt werkt: de juiste onderdelen en de informatie ontbreken om kosteneffectieve reparaties na ongelukken te kunnen uitvoeren. Voor veel Chinese modellen bestaan geen relevante reparatievoorschriften, simpelweg omdat deze niet verplicht zijn voor de Chinese binnenlandse markt. Volgens AutoExpress zijn snelle oplossingen niet mogelijk. Martyn Rowley van de Britse National Body Repair Association geeft aan dat Britse reparatiebedrijven Chinese auto’s al hebben afgeschreven voor dingen die bij een vergelijkbaar Europees model geen enkel probleem vormen. "Helaas kunnen we voor Chinese auto's gewoon geen onderdelen krijgen." Overigens lijken in bredere zin de reparatiekosten van EV's wel vaker hoog uit te vallen.
Mogelijk ligt een belangrijk deel van het probleem ook bij het Verenigd Koninkrijk zelf, want vooralsnog doemen dergelijke situaties voor zover bekend hier in Nederland nog niet op. Paul de Waal van de Bovag heeft volgens het AD dergelijke geluiden nog niet opgevangen in de branche. BYD Nederland laat in een reactie aan onze collega's van het AD weten de situatie niet te herkennen: "BYD Europe heeft in Rotterdam een warehouse van 20.000 vierkante meter. Daarnaast zijn er hubs geopend door Europa, en worden er nieuwe toegevoegd, om de aanvoer van onderdelen en accessoires te garanderen. Wij herkennen de situatie vanuit Engeland, dat overigens buiten Europa (de EU, red.) ligt, dan ook niet.”