'Chapter 11 GM om 8:00 uur Amerikaanse tijd'

Cadillac-dealer Ellis Brooks in SF | Foto: ANP/AFP
Het grootste industriële faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis is bijna een feit. Bij het openen van de effectenbeurs kiest General Motors voor een Chapter 11-scenario, oftewel surseance van betaling.
Dat meldt Wall Street Journal. Door de surseance van betaling kan General Motors werken aan herstructurering zonder dat het in de komende periode last heeft van schuldeisers. General Motors heeft op dit moment in de Verenigde Staten de beschikking over 56.000 medewerkers en 3.600 dealerschappen.
Ondanks de bescherming tegen de schuldeisers kan de vlag zeker nog niet uit bij General Motors. Het concern moet in de komende periode meerdere fabrieken en honderden dealerschappen sluiten en bovendien een koper zien te vinden voor Hummer, Saab en Saturn. Verder moet GM nog steeds ongeveer 300 dollar per geproduceerde auto afstaan aan de pensioenfondsen.
Bovendien krijgt de Amerikaanse overheid een meerderheidsbelang in het nieuwe General Motors. Dat betekent dat belangrijke beslissingen van het management van GM de goedkeuring van het Amerikaanse Congres moeten hebben. Dat zou de slagkracht van de autogigant behoorlijk kunnen verminderen.
De regering-Obama heeft al 19,4 miljard dollar in het noodlijdende concern gepompt en daar komt de komende periode nog eens 30 miljard dollar bij. Ford heeft al aangegeven dat het 'oneerlijk' is dat het z'n eigen problemen oplost, terwijl General Motors nota bene een staatsbedrijf wordt.
Daarnaast is het de vraag of het gamma van het nieuwe GM voldoende interessant voor de consument is om het concern na de economische crisis weer gezond te laten worden. Critici vrezen dat het nieuwe General Motors gewoon verder opereert onder het management dat het bedrijf naar de afgrond liet glijden. Als het weer misgaat, dan heeft dat onverantwoord grote gevolgen voor Amerikaanse belastingbetaler, aldus deze analisten.
Uiteraard heeft het Chapter 11-scenario ook positieve kanten voor GM. Eindelijk kan het bedrijf nu de schuldenlast saneren, overtollige merken afstoten en nieuwe deals met de vakbonden sluiten. Door de overeenkomst met de vakbond UAW kan GM op het gebied van lonen voortaan wél concurreren met merken als Toyota en Honda. De grote pensioenlasten werden door analisten aangewezen als een van de belangrijkste oorzaken waarom GM in de financiële problemen kwam.
Na ongeveer 18 maanden moet het nieuwe GM weer een beursgenoteerd bedrijf worden. Met dan onder anderen de Chevrolet Volt, Cruze en Spark in het portfolio moet het tij gekeerd zijn.

Lezersreacties (39)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.