
Brussel onderzoekt Italië om 'sjoemeldiesels' Fiat
Vermeend gesjoemel bij FCA verder onder de loep
Onder andere het Duitse ministerie van Transport en de EPA beschuldigen Fiat Chrysler ervan dieselauto's te verkopen die volgens de typegoedkeuring schoon zijn, maar in werkelijkheid meer schadelijke stoffen uitstoten dan de EU-regels toestaan.
De zogenoemde inbreukprocedure volgt op stappen die Brussel in december al heeft genomen tegen zeven EU-landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, omdat ze eerder hebben verzaakt de dieselfraude bij Volkswagen boven water te krijgen. Bovendien werden de betrokken fabrikanten niet aangepakt toen de fraude aan het licht kwam.
De nationale autoriteiten, zoals in Nederland de RDW, zijn verantwoordelijk voor het testen van de motoren op de uitstoot van schadelijke gassen, de typegoedkeuring van auto's en het markttoezicht. De commissie werd, zoals gezegd, door Duitsland geattendeerd op gesjoemel bij Fiat. Italië moet binnen twee maanden tekst en uitleg geven, maar ontkent fraude bij Fiat tot nu toe. De commissie kan uiteindelijk naar de Europese rechter stappen.
Europees toezicht
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) noemt de Fiat-zaak "een soap". Volgens hem is het "hoog tijd dat er orde op zaken wordt gesteld. Deze affaire onderstreept opnieuw het belang van onafhankelijk Europees toezicht, zodat EU-landen niet langer voor hun eigen industrieën een oogje kunnen toeknijpen."
De eind 2015 ingestelde speciale 'dieselgatecommissie' van het parlement concludeerde in april dat de lidstaten en de Europese Commissie hebben gefaald in het toezicht op de autofabrikanten en keuringsinstanties.
Het EU-parlement verwierp in april echter een voorstel voor de oprichting van een EU-agentschap boven de nationale instanties.
PRIVATE LEASE Fiat
Had je deze auto's al gezien?
Lees ook
Elektrische Ducato-basis klaar voor campers
Fiat vernieuwt twee onbekende succesnummers
Toen stationwagons nog echte werkpaarden waren - Renault 12 Break vs. Fiat 131 Mirafiori Familiale
Net als met Nio's kun je ook met een Fiat 500e een lege accu wisselen voor een volle
Per post 2 pk erbij voor Citroën Ami, Fiat Topolino en Opel Rocks Electric
Lezersreacties (82)
Reageren




http://www.autoblog.nl/nieuws/waarom-je-tesla-niet-meer-zo-snel-oplaadt-als-voorheen-98657
Hier al een sjoemel tesla.
Verder oud nieuws dat ook FCA de kluit belazerd, elke diesel fabrikant past zijn foefje toe. Benieuwd naar de afloop net als Renault en Daimler.







klikken werkt alleen als de verklikte fout is...



Is natuurlijk onzin, het was al duidelijk dat de Italiaanse overheid een oogje toekneep en de type goedkeuringen kwa uitstoot zo werden gegeven, Nu de EPA in de VS eer ook nog bovenop, wat had je anders verwacht??
Maar maak je niet druk, volgens jullie is alleen VAG die sjoemelt


Helemaal juist, en vergeet niet de fijnstof die een EV volop uitstoot.
Zo schoon is een EV niet, dat wil alleen de groene eco maffia ons doen laten geloven.

Interessant artikel waarin alles op een rij wordt gezet:
https://decorrespondent.nl/6601/waarom-de-elektrische-auto-nu-al-groener-rijdt-maar-er-betere-argumenten-zijn-om-over-te-stappen/694075842075-4e3a4cf5

Kolencentrales stoten ook stikstofdioxide, zwaveloxide en kwik uit. Deze stoffen hebben zeer schadelijke gevolgen voor natuur en gezondheid: mensen in Nederland leven gemiddeld vier maanden korter door luchtverontreiniging met stikstofdioxide. En kwik, een giftige stof die zorgt voor cognitieve stoornissen zoals een verminderd IQ, komt via schelpdieren en vissen in o.a. zeehonden en zelfs mensen terecht.
Blijkbaar wonen er veel mensen in de buurt van een kolencentrale.

http://www.groen7.nl/fijnstofuitstoot-elektrische-autos-toch-echt-4x-lager/




ik begrijp uit het artikel dat de aanklacht niet tegen FCA is gericht, maar tegen Italie in haar rol als toezichthouder.
Bofkont,
interessante sjoemelverdenking tegen Tesla


http://www.nu.nl/buitenland/4288103/duizenden-mensen-in-eu-sterven-jaarlijks-uitstoot-kolencentrales.html



ah, het 'beschermen van de techniek' - argument, klinkt bekend.

Helemaal juist, goed gelezen!
Bello,
Die welbekende plaat is nog steeds aanwezig begrijp ik.










het is een wat warrig artikel, ik geef het toe. Maar de EC kan niet een autofabrikant beboeten, enkel lidstaten die in hun rol als toezichthouder steken laten vallen. Daar gaat het hier om. De beschuldigingen aan het adres van FCA door andere partijen zijn de aanleiding geweest de toezichthouder vragen te stellen.





Andere berichtgeving zoals nu.nl spreken over het gebruik van sjoemelsoftware door FCA





Je blaast hoog van de toren over het aantal verminderde levensjaren in Nederland door NOx in de lucht, terwijl kolencentrales nog geen 2% van de NOx voor hun rekening nemen.


De andere bewering van Audi dat de meeste stroom wordt opgewekt middels kolen klopt ook al niet.
Gas/nucleair is natuurlijk ook niet de eindoplossing, duurzaam opgewekte energie wel. Volgens mij zijn we het daarover eens.

het was zo dat er onregelmatigheden zijn geconstateerd. FCA heeft tot op heden geen verklaring kunnen geven die sjoemelsoftware tegenspreekt. Het is volgens de EPA dus zo dat ze sjoemelen....
https://fd.nl/beurs/1202586/amerikaanse-rechtszaak-tegen-fiat-chrysler-om-sjoemeldiesels


Mijn advies aan jou: voordat je insinueert dat mensen dom zijn en maar even moeten googlen, eerst je feiten checken.


"Kolencentrales stoten weliswaar broeikasgassen uit, maar geen giftige gassen."
Dat klopt feitelijk niet, ze stoten zeker wel giftige stoffen uit. Geef je zelf ook aan met de 2%.
Mijn quote:
"Kolencentrales stoten ook stikstofdioxide, zwaveloxide en kwik uit. Deze stoffen hebben zeer schadelijke gevolgen voor natuur en gezondheid: mensen in Nederland leven gemiddeld vier maanden korter door luchtverontreiniging met stikstofdioxide."
De laatste regel is om aan te tonen dat giftige uitstoot in algemene zin wel degelijk invloed heeft op onze gezondheid.



Ja, maar die uitstoot komt dus voor 98% NIET uit kolencentrales..



Jij hebt wel lef als je nieuwsberichten van de stagiaires op de nu.nl redactie als serieuze bron durft aan te halen...


" maar 2% WEL en dat is dus niet niks voor die paar centrales."
-het is nog geen 2%, het staat in het door jou aangehaalde rapport.
-Bovendien gaat het niet om een paar centrales, maar om alle kolencentrales in Nederland.


FCA ontkent inderdaad. Maar een goede verklaring kunnen ze blijkbaar ook niet verstrekken.
Hoe het ook zij, voor Europa geldt dat Italië onvoldoende toezicht zou hebben gehouden volgens de EC.


Daarnaast, blijkt uit hetzelfde rapport, stoten kolencentrales ook PM10 (fijn stof kleiner dan 10 µm), Hg (kwik) en SO2 (Zwaveldioxide) uit. Allemaal niet goed voor gezondheid en leefomgeving. De ongenuanceerde bewering dat kolencentrales helemaal geen giftige stoffen uitstoten is onwaar.




Wij hebben geen stroom om er mee te rijden.



De productie van de grondstoffen voor accu's is bijvoorbeeld ook vervuilend en gaat vaak gepaard met schendingen van mensenrechten en steunen van dubieuze regimes.. het lijkt olie wel..
Laatst las ik ook een artikel over windmolens die te vroeg vervangen worden vanwege subsidies, zodat ze hun terugverdientijd nog niet bereikt hadden t.o.v. de energie die nodig was om ze te produceren...
Al dat gezegd hebbende.. denk ik toch echt dat een gemiddelde EV een stukje vriendelijker is voor de leefomgeving dan de gemiddelde diesel.



Bedankt voor jullie complimenten maar hier gaat het om techniek en dat is ander vak dan Nederlands. En jullie hebben mij reactie goed kunnen begrijpen, gelukkig.
Hans,
Als in Nederland blijft 2% EV rijden dan wel maar als wij massaal elektrisch gaan rijden dan zeker niet. Er zijn veel EU landen die al te kort aan stroom hebben als België, Italië en Duitsland. Duitsland maakt laatste jaren heel veel groene stroom maar zij moeten 19 kerncentrales dicht sluiten en die capaciteit vervangen met duurzame stroom. Daar hebben zij tientallen jaren nodig.



Stel nu dat alle personenauto’s in NL 100% elektrisch gaan rijden. Er zijn in 2013 ongeveer 8,7 miljoen personenauto’s in NL (bron: CBS). Die legden totaal 114,2 miljard km af. Met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van een elektrische auto van 0,15 kWh/km komen we dan uit op een extra verbruik van 17,1 miljard kWh. Het totale elektriciteitsverbruik in NL in 2013 is 119.1 miljard kWh. Dat betekent dat het elektriciteitsverbruik met 14.3% zou stijgen.
De overcapaciteit in de nacht is voldoende om het volledige wagenpark op te laden. Er hoeven dus geen extra elektriciteitscentrales bijgebouwd te worden.
Wanneer EV's gekoppeld zijn aan een smart grid kunnen de batterijen ook nog eens dienst doen als energiebuffer.
Een vraag of een opmerking? Laat het ons weten met een reactie.