'Politiechef verkoopt kenteken onder waarde'

AB1 zou vijf ton waard zijn

Britse politie AB1 plate kenteken
Een politiechef zou zijn korps tekort hebben gedaan door een gepersonaliseerde kentekenplaat voor veel te weinig geld over te dragen aan een nieuwe eigenaar.

In Groot-Brittannië is de laatste jaren een levendige handel in gepersonaliseerde kentekenplaten ontstaan. Met name uitzonderlijk korte kentekens blijken bijzonder waardevol. Het kenteken waar de krant The Telegraph dit weekend over berichtte, is daar een goed voorbeeld van. De combinatie AB1 is sinds 1904 eigendom van het politiekorps van West Mercia, dat verantwoordelijk is voor de county's Herefordshire, Shropshire en Worcestershire in West-Engeland. Het speciale kenteken was steevast voor de hoofdagent, de chief constable, tot dit enkele jaren geleden uit veiligheidsoverwegingen ophield.

Kroonjuwelen
Omdat het politiekorps het geld goed kon gebruiken en het kenteken toch niet meer in gebruik was, besloot commissaris John Campion onlangs dat het tijd was om afscheid te nemen van de bijzondere letter-cijfercombinatie. Dit leidde tot veel protest, vooral van voormalige hoofdagenten. De verkoop van het kenteken werd vergeleken met de verkoop van de kroonjuwelen, omdat het een belangrijk onderdeel vormde van de geschiedenis van het korps.

Vijf ton
De tegenstanders van de verkoop zijn nu helemaal ontstemd, want het kenteken blijkt ook nog eens voor een veel te laag bedrag van de hand te zijn gegaan. Voormalig chief constable Paul West kwam voor 160.000 pond in bezit van AB1. Een stevig bedrag, maar volgens kenners was het veel meer waard. Zij wijzen op AG1, een even korte maar minder bekende combinatie, te koop voor 500.000 pond. AB1 is minstens zoveel waard en zal in de toekomst nog waardevoller worden, zeggen de tegenstanders van de verkoop. West zegt het kenteken te hebben gekocht om de band met het politiekorps niet verloren te laten gaan en benadrukt dat het onder zijn bewind, tussen 2003 en 2011, onder geen beding in de verkoop was gegaan. AB1 prijkte tijdens zijn loopbaan bij de politie op negentien auto's.

Lezersreacties (20) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.