Brandstoftekort dreigt door droogte

Ook chauffeurstekort speelt een rol

Tanken brandstof benzine 102
De belangenvereniging voor tankstations Beta trekt vandaag aan de bel omdat er een brandstoftekort dreigt bij sommige pompen. De droogte is een oorzaak, maar een tekort aan chauffeurs wordt genoemd als een structureler probleem.

Ook het olielek dat eind juni in de Rotterdamse haven voor grote problemen zorgde, is een oorzaak van het dreigende tekort aan brandstof. Droogte lijkt een minder voor de hand liggende aanleiding voor brandstoftekort, maar speelt toch echt een rol. Door het gebrek aan regen is de waterstand in rivieren laag, waardoor de binnenvaartschepen die normaliter de brandstofdepots bevoorraden niet volledig beladen kunnen worden.

Erger - want structureler - is wellicht het gebrek aan chauffeurs. Beta: "Deze bestuurders moeten speciale opleidingen hebben gevolgd, omdat ze met gevaarlijke stoffen rijden. Maar er is een groot tekort aan deze mensen. Dit is een belangrijke oorzaak voor het probleem." Tegenover onder meer BNR laat de vereniging weten dagelijks telefoontjes te ontvangen van bezorgde pomphouders. Ook worden er al enkele voorbeelden genoemd van pomphouders die nu al bepaalde brandstoffen niet meer kunnen leveren of zelfs tijdelijk compleet droog hebben gestaan. Het chauffeursgebrek speelt al langer en is niet exclusief voor Nederland, maar dreigt in de vakantie wel voor grotere problemen te gaan zorgen omdat een deel van de chauffeurs dan niet aan het werk is en veel mensen wel in de auto stappen voor een dagje weg of andere vakantiegerelateerde activiteiten.

Lezersreacties (62) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.