Bovag: 'Weinig te behalen bij oldtimers en lpg-rijders'
Kritiek op kabinetsplannen
De nieuwe mobiliteitsplannen van het demissionaire kabinet vallen niet alleen bij de RAI Vereniging, maar ook bij de Bovag niet per se in goede aarde. Er is vooral kritiek op de onduidelijkheid voor EV-rijders en de focus op oldtimers, lpg-rijders en campers.
Op Prinsjesdag zijn er weer diverse nieuwe plannen bekend geworden van het nu demissionaire kabinet en daarin wordt de automobilist zoals gewoonlijk niet vergeten. Zo wil het kabinet onder meer de mrb (motorrijtuigenbelasting) verhogen voor auto's die op LPG-G3 rijden en ook voor campers. Daarnaast wordt de oldtimerregeling verder versoberd. Dat is de Bovag een doorn in het oog. Volgens de branchevereniging is hier immers ook 'weinig (CO2-)winst te behalen' omdat die auto's samen relatief weinig kilometers maken. "De aangekondigde afschaffing van het relatief gunstige mrb G3-tarief werkt zelfs averechts voor het milieu." De Bovag is van mening dat er beter kan worden gewacht op betalen naar gebruik, omdat het autogebruik dan vanzelf 'eerlijker wordt belast'. "Nu tijdelijk een ander systeem optuigen dat binnen een paar jaar weer moet worden afgebroken, is niet verstandig en zal ook bij de Belastingdienst kostbare uitvoeringscapaciteit kosten."
Ook vindt de Bovag, net als de RAI Vereniging, dat er duidelijkheid moet komen over wat er met de mrb voor elektrische auto's gaat gebeuren. "Het kabinet lijkt namelijk niet van plan om het meergewicht van het accupakket van EV’s te willen compenseren. Dit is desastreus voor het draagvlak voor de transitie naar duurzame mobiliteit. Het is ook nadelig voor de noodzakelijke snelle ontwikkeling van een tweedehandsmarkt voor elektrische auto’s, die nodig is zodat ook mensen met een smallere beurs mee kunnen gaan doen met de elektrificatie."
Voor wie nu nog niet elektrisch kan rijden, is het volgens de Bovag zaak dat de brandstofkosten niet verder de pan uit rijzen. De brancheverenging hoopt dan ook dat de accijnsverhoging per 1 januari niet doorgaat. "Gelukkig lijkt zich in de Tweede Kamer inmiddels een meerderheid af te tekenen voor handhaven van de huidige accijnstarieven."