AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
"Bos geschikt voor biobrandstof"
3
Het gaat zo goed met de Europese bossen, dat het kan worden gebruik voor het winnen van biobrandstoffen.
We maken ons op voor de komst van de tweede generatie biobrandstoffen. Die wordt niet meer gewonnen uit voedselgewassen, maar kan ook uit andere gewassen worden gewonnen. Onder meer uit houtige biomassa dat afkomstig is van de bosbouw. Daarmee wordt de wereldvoedselvoorziening niet meer bedreigd.
De laatste decennia is in het Europese bos de hoeveelheid biomassa verdubbeld. Dat heeft Alterra, een onderdeel van de Landbouwuniversiteit in Wageningen, becijferd. Het bosoppervlakte in Europa is 175 miljoen hectare. Daarvan wordt slechts de helft van wat er jaarlijks bijgroeit geoogst.
Het Europese bos kan daarmee vier procent van de totale Europese energiebehoefte dekken. Dat staat gelijk aan 78 miljoen ton olie. Daarbij is al rekening gehouden dat we het bos ook nodig hebben voor de productie van papier en houtproducten. En natuurlijk houden de wetenschappers uit Wageningen rekening met de natuurwaarden van het bos.
Biobrandstof kan worden gewonnen uit takafval. De meest optimale manier is echter het bos te gebruiken van de reguliere producten, en het daarna te verstoken voor energie. Alterra pleit voor samenwerking van boseigenaren en wil de papierindustrie in de arm nemen en gebruikmaken van hun netwerk van private boseigenaren. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit heeft alvast het Biomassa Actieplan in werking gezet.
Lees ook
Nieuws
Voyah Courage: vanaf €45.000 en standaard stampvol
Volkswagen Golf GTI Edition 50 : ‘Tijd op Nordschleife zou nog 2 tot 3 seconden sneller kunnen’
Nieuws
Deze Volkswagen Polo moet gered worden - Liefhebber Gezocht
Nieuws
’90 procent gemeenten gebruikt verouderde parkeernorm’
Nieuws