Bonnenpakker heeft grotere kans op ongeluk

Politieauto's met zwaailicht | Foto: ANP
Bestuurders die veel overtredingen begaan, hebben meer kans om bij een verkeersongeluk betrokken te raken. Dat heeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeerveiligheid becijferd met behulp van gegevens van het CJIB.

Bestuurder die op negen of meer verkeersovertredingen per jaar worden betrapt, hebben tien keer meer kans op een ongeval dan mensen die nul tot één overtreding per jaar laten noteren. Dat heeft het SWOV onderzocht met behulp van cijfers van het CJIB.

Wie zeventien overtredingen of meer per jaar boekt, heeft zelfs honderd keer meer kans op een ongeluk. Bij zes procent van de ongevallen in Nederland zijn bestuurders betrokken die negen of meer overtredingen per jaar op hun naam hebben staan. Tweederde van de auto's die brokken maken, hebben een 'overtredingsgeschiedenis' van nul tot twee boetes per jaar.

Het SWOV tekent aan dat met de gegevens van het CJIB alleen op kenteken kan worden gecontroleerd, dus niet op de bestuurder in persoon. Verder gaat het om ongelukken met zowel alleen materiële schade als ongevallen met lichamelijk letsel.

Het SWOV adviseert om in de toekomst de auto's van notoire overtreders te gaan monitoren of de bestuurders ter verantwoording te roepen als er te veel overtredingen zijn. Verder heeft de stichting het over 'het aanbrengen van extra veiligheidsmaatregelen' aan het voertuig.

Lezersreacties (59) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.