Back to the Future: Peugeot Vera

Peugeot Vera
Concept-cars hebben gewoonlijk een korte carrière. Op de beurzen van Parijs, Genève en Frankfurt verkondigen ze nog optimistisch de automode van de toekomst, waarna ze veelal van het toneel verdwijnen. Maar wat hebben ze achteraf gezien betekend? In deze serie halen we historische studiemodellen opnieuw voor het voetlicht.

Gewichtsbesparing is een van de efficiëntste wegen die leiden naar zuiniger auto's. Peugeot heeft dit pad recentelijk bewandeld voor de nieuwe 308, die een stuk lichter is dan zijn voorganger. Mogelijk hebben de Fransen inspiratie opgedaan bij het vroegere project VERA, dat op dezelfde leest was geschoeid.

In de jaren zeventig spannen autofabrikanten zich volop in om hun modellen zuiniger te maken. Is het niet uit milieu-overwegingen, dan toch zeker vanwege de explosief stijgende brandstofprijzen. Peugeot start hiervoor het project VERA, een acroniem voor Véhicule Econome de Recherche Appliquée. Vrij vertaald: voertuig voor toegepast onderzoek

naar zuinigheid. Een kostbaar plan, waarvoor de producent in 1978 een contract met de Franse regeringscommissie voor energiebesparing sluit. De firma Peugeot kan (of wil) geen totaal nieuwe auto voor dit project ontwikkelen en neemt zijn meest recente model als uitgangspunt: de in 1977 geïntroduceerde middenklasser 305.

In mei 1981 is de experimentele auto, de VERA 01, klaar. En het is maar goed dat het erbij wordt vermeld dat-ie echt af is, want het vehikel kan net zo goed doorgaan voor een afgekeurd 305-prototype. De voorste wielkasten zijn extreem uitgehold en de achterwielen

voor de helft afgedekt. Het oogt allemaal vreemd, maar blijkt wel degelijk een functie te hebben; de Cw-waarde is gedaald van 0,44 voor een standaard Peugeot 305 GL naar 0,31 voor de VERA 01, die bovendien 185 kilogram lichter is dan hetoorspronkelijke model. Het resultaat is een brandstofverbruik dat meer dan dertig procent onder dat van de 305 ligt. En daarvoor doen de Fransen geen concessies aan comfort, ruimte en gebruiksgemak.

Al snel volgt de VERA 02, ditmaal met een turbodieselmotor, die eveneens ruim dertig procent zuiniger is dan gebruikelijk. In 1982 presenteert Peugeot de VERA Plus. Officieel gaat het om dezelfde auto als de VERA 02, maar dan met een gestroomlijnder vijfdeurs koetswerk. Opnieuw ligt er een turbodiesel onder de kap, maar nu met directe inspuiting.

Drie jaar later herhaalt Peugeot dit kunstje met de VERA Profil, die sterk op z'n voorganger lijkt. Als vrijwel tegelijkertijd het doek van de nieuwe Peugeot 309 wordt weggetrokken, komt de aap uit de mouw: de VERA Plus en VERA Profil blijken achteraf voorstudies te zijn geweest van de 309. Daarmee krijgt de compacte middenklasser met terugwerkende kracht zo veel bekendheid als Peugeot, dat de geplande merknaam Talbot snel overboord wordt gezet. En omdat er al een 305 bestaat, krijgt de nieuweling de naam 309. Dus kijk nog maar eens goed naar de VERA Profil: deze auto heeft de opvolger van de Peugeot 308 van de veel logischer nieuwe naam 309 afgehouden!

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.