Autosector: kilometerbeprijzing terug op agenda
Dat de autobranche helemaal niet blij is met de huidige belastingvrijstelling voor zuinige auto's en er daarom vanaf willen schreven we al in februari. De invloed op de verkopen is te groot, vindt men. Ook de ANWB blijkt tegen de vrijstelling. "Wij zijn tegen een nultarief, want dat betekent enkel dat andere mensen voor die niet betaalde belasting opdraaien", aldus een woordvoerder van de Bond. Bovag en RAI maken het in hun voorstel nog concreter. "Per 2014 moet voor iedere auto MRB betaald worden naar gewicht", vinden de brancheverenigingen." Dat geldt dus ook voor de auto's die op dit moment zijn vrijgesteld van MRB. Voor zowel de BPM als voor de fiscale bijtelling pleit men vervolgens voor een glijdende schaal, zodat een auto die 1 gram CO2 boven een norm zit, niet meteen onverkoopbaar wordt. Ook moet de totale belastingdruk omlaag. "Op dit moment behoort Nederland tot de landen in de EU met de grootste autobelastingdruk", schrijft men. "De autobelastingdruk moet daarom eerder dalen dan stijgen richting 2020."
Voor de langere termijn pleiten alledrie de verenigingen voor het invoeren van betalen voor gebruik in plaats van bezit, tot voor kort synoniem aan de kilometerbeprijzing. Iets wat door dit kabinet is afgeschoten: in het regeerakkoord staat letterlijk: 'er komt geen kilometerheffing'. "Er blijkt in de praktijk geen beter instrument te vinden met dezelfde of grotere positieve effecten op de bereikbaarheid en de milieudruk", schrijven Bovag en RAI. "Wij zijn er daarom van overtuigd dat duurzame (auto)mobiliteit uiteindelijk enkel mogelijk is, als de autobelastingen op langere termijn worden verschoven van het bezit naar het gebruik van auto's, bijvoorbeeld via een vorm van variabele beprijzing."
"Wij waren altijd voorstander, dat is nooit veranderd", aldus Bovag-woordvoerder Paul de Waal. "Alleen is het in de politiek nu compleet onbespreekbaar. Wij proberen het desondanks op de agenda te houden."
De ANWB brengt het genuanceerder, maar zit op dezelfde lijn. "Een meerderheid van onze leden (68%) vindt dat principe eerlijker dan het betalen van een vaste belasting voor de aanschaf en het bezit van de auto. Het realiseren van zo'n betaalsysteem blijft voor de ANWB dan ook het einddoel", schrijft de Bond aan de staatssecretaris. Volgens woordvoerder Ad Vonk betekent dat niet dat de ANWB per se voor kilometerheffing is. "Iedereen denkt dan meteen aan het voorstel zoals het er lag, en het is duidelijk dat onze leden daar veel bezwaar tegen hadden. We zeggen op voorhand geen ja en geen nee tegen een bepaald systeem. Als je ja zegt, is de discussie over, als je nee zegt mag je niet meepraten." Voor leaserijders is de Bond concreter: "De huidige bijtelling bevat geen prikkel tot bewuster autogebruik. Daarom pleiten wij ervoor om deze kabinetsperiode ruimte te creëren voor het bijtellen per kilometer", zo schrijft de ANWB.
Lees uitgebreid over de visie van de drie brancheverenigingen over de toekomst van de autobelastingen in AutoWeek 21, die woensdag 25 mei verschijnt.