Auto's gaan informatie delen met Rijkswaterstaat

Altijd zicht op de staat van de wegen

Rijkswaterstaat

Auto's in heel Nederland gaan vanaf dit najaar informatie over de toestand van de weg delen met Rijkswaterstaat. Zo moet men eerder kunnen anticiperen op bijvoorbeeld gladheid en ontstaat er een beter beeld van de staat van het wegdek. Het Ministerie van I&W benadrukt dat de informatie geanonimiseerd wordt doorgegeven.

Door de informatie die de auto's doorgeven aan Rijkswaterstaat krijgt de wegbeheerder een beter beeld van de actuele staat van het wegennet. Hierdoor kunnen kleine schades bijvoorbeeld eerder opgespoord en sneller verholpen worden. Voorheen was het alleen mogelijk om deze informatie fysiek te verkrijgen via periodieke metingen en inspecties. Ook kan gladheid door de informatiedeling tijdig gedetecteerd worden, waardoor er eerder strooiwagens kunnen gaan rijden in het betreffende gebied. Een test met 15.000 auto's leidde volgens het Ministerie van I&W tot positieve resultaten, waardoor het systeem nu landelijk ingevoerd wordt.

Dat roept natuurlijk vragen op met betrekking tot de privacy, maar volgens het ministerie wordt de informatie anoniem met Rijkswaterstaat gedeeld. Hierbij gaat het enkel om de gegevens van de infrastructuur waar onderhoud nodig is. Informatie over het type auto komt niet bij de wegbeheerder terecht. Overigens hoef je als bestuurder niets te doen, de systemen in de auto communiceren automatisch met die van Rijkswaterstaat. Het is niet bekend of je hier ook bezwaar tegen kunt maken. Oudere auto's zonder moderne communicatieapparatuur aan boord kunnen deze informatie uiteraard niet doorgeven.

Demissionair Minister Cora van Nieuwenhuizen is in ieder geval enthousiast. "Dit maakt de weg veiliger voor weggebruikers. Techniek in auto's gaat ons echt helpen bij beter onderhoud van onze infrastructuur."

Lezersreacties (35)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.