Automaat officieel populairder dan handbak

51 procent in 2019

Volvo XC60 schakelpook automaat facelift

In 2019 was 51 procent van de nieuw in ons land verkochte personenauto’s voorzien van een automaat, meldt de Bovag. De cijfers staven daarmee het vermoeden dat de handbak ook in Europa zijn langste tijd heeft gehad.

Het aandeel van de automaat neemt bovendien in rap tempo toe. Volgens de Bovag was in de eerste drie kwartalen van 2020 zelfs al 53 procent van de auto’s voorzien van een automaat. Ter vergelijking: tien jaar geleden maar liefst tachtig procent van de in ons land verkochte auto’s handgeschakeld.

Nu is de automatentrend niet helemaal een kwestie van voorkeur van de koper. De rol van het aanbod en de bijtellingssituatie is vermoedelijk een stuk groter, waarbij het sleutelwoord natuurlijk elektrificatie is. In 2010 was de Volkswagen Polo nog het populairste model, voor een belangrijk deel dankzij de fiscaalvriendelijke en altijd handgeschakelde Bluemotion-variant. Op de plekken twee en drie stonden de Peugeot 107 en Toyota Aygo, A-segmenters die nagenoeg altijd zijn voorzien van drie pedalen.

In 2019 zag de situatie er heel anders uit. Toen werd de Tesla Model 3 met een ongekend grote voorsprong de populairste auto van ons land, en uiteraard valt deze EV altijd in de categorie ‘automaat’. Ook dit jaar spelen EV’s een grote rol. De nummer 1-positie is tot nu toe voor de Kia Niro, ook al zo’n model dat niet met een handbak verkrijgbaar is.

Natuurlijk is het daarnaast ook nog zo dat steeds meer benzinemodellen van een automaat worden voorzien. Een moderne automaat levert vaak een gunstiger CO2-cijfer op en met de toename van het aantal files (voor corona, dan) weten steeds meer mensen de automaat te waarderen. Van de afgeleverde benzine-auto’s kreeg vorig jaar 36 procent een automaat mee, bij diesels was dat ongeveer 60 procent.

De Bovag baseert de conclusies op statistieken in de eigen uitgave ‘Mobiliteit in Cijfers’. Liefhebbers van interessante statistieken over het Nederlandse wagenpark moeten de online-versie van dat document zeker eens doorspitten.

Lezersreacties (69)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.