Alfa Romeo klaar voor komende vijf jaar

GTV en 8C en Giulietta op komst

Alfa Romeo plannen FCA 2018-2022
FCA heeft uit de doeken gedaan wat we de komende jaren van Alfa Romeo kunnen verwachten. Goed nieuws: een heleboel!

Hét nieuws dat FCA over Alfa Romeo bekend heeft gemaakt, is misschien wel het feit dat het merk de modelnaam GTV terugbrengt. Alfa Romeo belooft de komst van een coupé met een 50:50-gewichtsverdeling en een meer dan 600 pk sterke aandrijflijn. Die aandrijflijn, die volgens Alfa Romeo E-boost (elektrisch aangestuurde turbo) krijgt, bestaat zeer waarschijnlijk uit een geblazen V6. De auto moet plek kunnen bieden aan vier inzittenden en heeft vierwielaandrijving. Over een opvolger voor de 4C wordt niet gesproken, we verwachten dat de GTV de plek van die auto in gaat nemen. AutoWeek wist een deel van het Alfa-nieuws eerder te melden.

Verder laat Alfa Romeo weten dat het zich bezig gaat houden met modellen met een verlengde wielbasis. In het 'premium midsize'-segment, dat waarin de Giulia opereert, komt een auto met extra centimeters tussen de voor- en achteras.

De Alfa Romeo Mito, inmiddels op leeftijd, krijgt geen opvolger meer. De Giulietta krijgt echter wél een opvolger, een auto die binnen nu en vijf jaar op de markt moet komen. Die auto komt op dezelfde basis als de Giulia. Dat zou kunnen betekenen dat de nieuwe Giulietta in de basis een achterwielaandrijver wordt. Die nieuwe C-segmenter krijgt ook een SUV-broer. Daarnaast belooft Alfa Romeo binnen nu en vijf jaar een herziene Giulia (ook als LWB) en een vernieuwde Stelvio (tevens ook als LWB) op de markt te brengen.

Daar houdt het niet bij op. Alfa Romeo wil de komende vijf jaar namelijk een SUV boven de Stelvio op de menukaart zetten. De al genoemde GTV krijgt gezelschap van een volledig nieuwe 8C en daarmee krijgt de in 2009 van de markt verdwenen exoot eindelijk een opvolger. De nieuwe 8C krijgt een uit koolstofvezel opgetrokken chassis, een achter de voorstoelen geplaatste biturbo middenmotor, een elektromotor op de vooras en een totaalvermogen van ruim 700 pk. De auto moet in minder dan 3 tellen naar een snelheid van 100 km/h kunnen sprinten.

Alfa Romeo meldt verder dat ook plug-ins in het vat heeft zitten, auto's die volgens FCA een elektrische actieradius van meer dan 50 kilometer krijgen en in zo'n 4 tellen naar een snelheid van 100 km/h moeten kunnen sprinten. Diesel heeft geen toekomst meer bij Alfa Romeo en wordt - net als bij de rest van de merken van FCA - uitgefaseerd. Omstreeks 2021 moet de dieselmotor niet meer in nieuwe personenauto's te vinden zijn.

Wat elektrificatie en autonomie betreft, zegt Alfa Romeo de komende vijf jaar 6 PHEV's op de markt te brengen. Ook komt het merk met modellen die autonoom (niveau 2 en 3) door het leven kunnen gaan.

Bovenstaande nieuwe modellen moeten ervoor zorgen dat Alfa Romeo zijn verkopen de komende jaren ruimschoots ziet verdubbelen. Jaarlijks verkoopt het merk nu 170.000 auto's, dat moet omstreeks 2022 op 400.000 liggen.

Lezersreacties (94) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.