Aftellen naar Parijs - Deel 1: Renault Twingo
'De ster van de show', doopten we de Twingo in oktober 1992. Voor een nog geen 3,5 meter lang stadsautootje was de Twingo behoorlijk ruim. We schreven over het bijzondere instrumentenpaneel in het midden van het dashboard, dat geen klokken of meters kende maar een LCD-scherm. "Daarop is permanent te zien hoe hard de auto rijdt en hoeveel brandstof er nog in de tank zit. Al naar gelang hij daar behoefte aan heeft kan de bestuurder de kilometerteller, de dagteller of de tijd op het scherm zichtbaar maken" - omschreven we het digitale metertje.
Goud
Dat Renault met de Twingo goud in handen had, bleek wel in 2002 toen de tweemiljoenste Twingo van de band rolde. Tot 2007 stond het kleine Renaultje in de verkooplijsten, daarna werd het tijd voor een volledig nieuw model. In totaal zijn zo'n 2,5 miljoen Twingo's op kenteken gezet.
Voor 20.750 gulden stond de Twingo vanaf 1993 in de prijslijst. Voor dat geld kreeg je een 1,2 liter vierpittertje van dat 55 pk. Later werd deze vervangen door een 60 pk-variant. In 2000 kwam daar een 16-klepper bij die 75 pk naar de voorbandjes stuurde.
Lange weg naar Parijs
Hoe kwam Renault zo ver om met een voor die tijd gewaagd ontwerp als de Twingo te komen? Daarvoor moeten we terug naar de jaren '80. Er werd nagedacht aan een opvolger van de R4, die in 1961 het levenslicht zag. De doelstelling was om een auto te produceren die goedkoper was dan de R5, SuperCinq of de Clio, zonder die modellen in de wielen te rijden. Een viertal conceptcars werd begin jaren '80 geproduceerd, waarna het project in 1984 tot stilstand kwam. In 1987 pakte Patrick Le Quément, Renault's hoofdontwerper, het project weer bij de kladden. Project W-60 was geboren, de code waaronder de Twingo werd ontwikkeld. Later omgedoopt tot X-06.
Le Quément zag het succes van de Espace en vond het essentieel dit concept door te zetten in het nieuwe kleine Renaultje. Het principe van de monospace vond inderdaad zijn weg naar de Twingo. Het definitieve ontwerp werd in 1988 vastgesteld. Jean-Pierre Ploué tekende het exterieur, met uitzondering van het kikker-achtige front, dat Le Quément zelf voor z'n rekening nam. Opperbaas Raymond Lévy vond het een perfect ontwerp, maar uit het bedrijf zelf klonken geluiden van weerstand. Opnieuw stagneerde de voortgang van de Twingo. De kleine Renault zou te controversieel zijn vormgegeven. Patrick Le Quément reageerde hierop door te zeggen: 'We lopen het grootste risico als we geen risico durven te nemen.' Lévy kon zich hierin vinden en de Twingo kreeg groen licht. Op 5 oktober stond de Twingo te schitteren op de Autosalon van Parijs.
Aflossing
Waarom de naam 'Twingo'? De Fransen combineerden de termen Twist, Swing en Tango om het guitige karakter van de A-segmenter de benadrukken. In de volgende jaren zou blijken dat de Twingo aansloeg. Tot 2007 is de kleine Renault, op een drietal kleine facelifts in 1998, 2000 en 2004 na, nagenoeg ongewijzigd in productie geweest. In 2007 werd de Twingo afgelost door de Twingo 2, die inmiddels 'Phase II' van zijn levensloop heeft bereikt.