Achtergrond: Hoe de occasionmarkt in 2018 transparant werd
Achtergrond
Juist dit jaar zijn er grote stappen gemaakt in het transparanter maken van de occasionmarkt. ’s Lands grootste occasionsite AutoScout24 speelt daarbij een grote rol. En de Bovag is ten behoeve van die helderheid zelfs een eigen occasionportal begonnen.
Het heeft, naast de economische groei, ongetwijfeld met deze toenemende transparantie te maken dat de verkopen van gebruikte auto’s de laatste jaren sterk toenemen. Ook 2018 is een goed jaar geweest voor de handelaren, want consumenten hebben 10 procent meer gebruikte auto’s gekocht. De rol van de occasionportals wordt daarbij steeds belangrijker. “We willen transparantie brengen in het aankoopproces en daardoor moet de consument zich vertrouwd voelen in zijn keuze”, aldus Rachel Gómez y Maseland, Country Manager van AutoScout24 en AutoTrader in Nederland. “Daar ontwikkelen we ook steeds nieuwe tools voor. We hebben bijvoorbeeld een waardebepalingstool voor verkopers, zowel particulieren als bedrijven. In 2019 voegen we daar een waardebepalingstool voor de koper aan toe. Dan kun je als consument zien hoe de vraagprijs van de auto zich verhoudt tot de rest van de markt. Volgend jaar komen we bovendien met een tool waarmee je als koper auto’s kunt zoeken op basis van het maandbedrag, dat kan dan financiering zijn of private lease. De maandbedragen zijn dan op basis van de financieringstarieven van de dealers. En we kijken ook naar de ontwikkelingen op het gebied van online transacties. Als de klanten er om vragen, dan gaan we dat zeker onderzoeken. Het zou met occasions kunnen, maar ook met nieuwe auto’s.”
Kokosmatten
Het is nog maar een paar jaar geleden dat je als koper van een tweedehands auto het gevoel had dat je aan de wilde beren was overgeleverd. Je vond een knap tweedehandsje door langs de lokale autoboulevard te fietsen of je snuffelde op zaterdag de grootste krant van Nederland door. De auto waar je dan naar ging kijken, stond veelbelovend te glimmen en de verkoper vertelde je op vertrouwelijke toon dat hij van een oud vrouwtje was geweest dat er altijd heel zuinig mee was omgesprongen. De prijs viel meestal ook nog mee, al moest je nog wel even de afleveringskosten, de garantie en de kokosmatten betalen, want dat zat er natuurlijk allemaal niet bij in. En het erge was dat je dit van tevoren al wist. Je wist dat er een grote kans was dat je belazerd werd, je wist dat je waarschijnlijk meer moest betalen dan het bedrag dat op de auto was geplakt, maar je wist niet hoe veel en hoe erg.
Vertrouwen winnen
Met de komst van internet is er veel verbetering gekomen, omdat je nu op je beeldscherm het totale aanbod van gebruikte auto’s in Nederland en daarbuiten kunt vinden, en ook allerlei belangrijke informatie kunt opzoeken over de auto die je wilt aanschaffen. “De consument beschikt over vele kanalen om de waarde en historie van een auto te onderzoeken”, zegt woordvoerder Tom Huyskens van de Bovag. “Zo stelt de RDW bijvoorbeeld het tellerrapport komend jaar gratis beschikbaar. Een autobedrijf doet er goed aan om die informatie uit zichzelf al beschikbaar te stellen; de klant kan er immers toch ook zelf achter komen. En steeds meer bedrijven doen dat ook, aangezien je daarmee het vertrouwen van de consument wint.”
Toch was er een jaar geleden nog steeds veel onduidelijkheid, met name over de prijzen en de historie van occasions. Het afgelopen jaar heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van de autobranche geëist dat gebruikte auto’s (nieuwe trouwens ook) worden aangeboden voor de feitelijke prijs. Alle bijkomende kosten, zoals afleveringskosten of garantie, moeten in de genoemde prijs zijn inbegrepen. De eisen van de ACM hebben effect gehad, want er worden nu veel minder occasions aangeboden voor kale prijzen, waar later nog afleveringskosten en andere kosten bijkomen. Dat zegt ook de grootste occasionportal van Nederland, AutoScout24. “Ons uitgangspunt sinds dit jaar is dat de prijs die voor een auto wordt genoemd, ook de prijs is waarvoor je hem mee kunt nemen. Voor het bedrag dat er staat, moet je met de auto weg kunnen rijden”, zegt Rachel Gómez y Maseland. “We adviseren ook aan de autobedrijven die bij ons adverteren, om hun auto’s zo aan te bieden.”
Garantie
Bij de informatievoorziening naar de consument spelen webportals als AutoScout24, Marktplaats, Autotrack en al die andere een steeds grotere rol, de ACM heeft destijds ook niet alleen de autobedrijven benaderd, maar ook de grote webportals. Want het is weliswaar aan de autobedrijven om te bepalen hoe ze hun occasions aanbieden, maar een site als AutoScout24 houdt wel een vinger aan de pols. Het is met name belangrijk dat de garantie altijd bij de prijs is inbegrepen. “Over garantie volgen wij de richtlijnen van de ACM en we proberen dat bij de autobedrijven te stimuleren dat ze dat ook doen. Bij ons zouden geen auto’s mogen staan waar nog extra kosten bij komen”, zegt Gómez y Maseland.
De autobranche heeft dan ook na de actie van de ACM zijn leven gebeterd en de ACM zegt tevreden te zijn over de manier waarop gebruikte auto’s nu worden aangeboden. “We hebben als Bovag altijd constructief overleg met de ACM hierover gehad en de signalen en voorschriften van deze instantie doorgespeeld naar onze leden, de autobedrijven”, vertelt Huyskens.
De Bovag is dit jaar zelfs (weer) een eigen occasionportal begonnen, viaBovag.nl, waar Bovag-bedrijven hun auto’s op de correcte manier kunnen aanprijzen. “Eén van de spelregels is dat er op viaBovag alleen maar met all-in-prijzen mag worden geadverteerd”, legt Huyskens uit. “Daar wordt regelmatig op gecontroleerd en zodra wordt geconstateerd dat iemand zich niet aan de spelregels houdt, wordt die advertentie dan ook onherroepelijk verwijderd.”
En de websites kunnen meer doen. Zo is er bij AutoScout24 een filter ingebouwd waarmee verdachte transacties buiten de deur gehouden kunnen worden. “Als een auto wordt aangeboden voor een onwaarschijnlijk lage prijs, dan accepteert het filter dat niet en kan de auto niet worden geadverteerd”, zegt Gómez y Maseland. Met dergelijke maatregelen is de markt een stuk transparanter geworden, vindt ze. “Hoe vaak kom je nog iemand tegen die een auto heeft gekocht en er niet tevreden mee is? Dat komt niet veel meer voor. En dat komt doordat alle informatie tegenwoordig inzichtelijk is. Het is ook heel belangrijk om transparant te zijn, dat zeggen we ook steeds tegen onze klanten.”