Achterbankverklikker straks standaard in de VS

Actie na kindersterfterecord in 2018

Kind in kinderzitje

De grootste autoleveranciers van de Verenigde Staten gaan tussen nu en 2025 vrijwel alle nieuwe auto’s uitrusten met een extra veiligheidsfunctie. Dat spraken de verschillende merken gisteren af, nog voordat het nationaal congres besluit de functie te verplichten.

Persbureau Reuters meldt dat het gaat om een ‘achterbankverklikker’. Het is niets meer dan een systeem dat aan de bestuurder vraagt om de achterbank te controleren voor het verlaten van de auto. Vorig jaar kwamen in het land aan de andere kant van de Atlantische Oceaan maar liefst 53 kinderen om nadat ze in een stilstaande auto werden achtergelaten. Volgens de Amerikaanse beleidsmakers is dat een record. In de afgelopen twee decennia kwamen er in totaal meer dan 800 kinderen om in geparkeerde auto’s.

Hoewel je moeilijk de producent van een auto verantwoordelijk kunt houden voor deze tragische gebeurtenissen scharen vele merken zich achter de afspraak. General Motors, Ford, Volkswagen, Toyota, Hyundai en Honda doen mee. Samen zijn zij goed voor 98 procent van de autoleveringen in de VS. Fiat Chrysler Automobiles wil het systeem wereldwijd toepassen, maar weet nog niet op welke termijn. Hyundai denkt al in 2022 alle auto’s in de Staten ermee te kunnen uitrusten. Of de verklikker in Europa ook gemeengoed zal worden, valt nog te bezien.

Lezersreacties (22) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.