’90 procent gemeenten gebruikt verouderde parkeernorm’

Te weinig of... te veel parkeerplekken?

Parkeren straat parkeren Range Rover

Moet jij ook zo lang zoeken naar een parkeerplek in je wijk? Dan ben je niet de enige: liefst 90 procent van de Nederlandse gemeenten blijkt een parkeernorm te hanteren die niet meer aansluit bij de huidige behoeften op dit vlak.

Bij het ontwikkelen en bouwen van nieuwe woonwijken wordt er uiteraard rekening gehouden met het parkeren van auto’s, en daar horen allerlei aannames bij. Volgens een onderzoek van mobiliteitsbureau Goudappel kijken veel gemeenten hiervoor naar de parkeerkencijfers van het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond- Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek, wat afgekort wordt tot CROW. Volgens Annet Dijk-Schepman, adviseur en procesmanager parkeren bij Goudappel, zit daar juist het probleem: “Veel gemeenten zien de CROW-cijfers als harde norm, terwijl ze bedoeld zijn als hulpmiddel. De gemeenten die uitsluitend hiermee werken, realiseren meestal niet de juiste hoeveelheid parkeerruimte. Zeker als hun parkeernormen nog op de oude CROW-parkeerkencijfers gebaseerd zijn.”

Goudappel voelt zich gesterkt in een recent rapport van de adviesgroep STOER (geen Duckstad, maar ‘Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving’), dat gemeenten adviseert om parkeernormen op te stellen op basis van het daadwerkelijke gebruik per wijk.

Te veel parkeerplaatsen

Interessant is dat het gebruik van verouderde of anderszins onjuiste parkeerdata volgens Goudappel niet alleen te weinig, maar ook teveel parkeerplaatsen kan opleveren. Dat brengt dan verspilling van schaarse ruimte met zich mee, terwijl een tekort aan parkeerplekken uiteraard voor overlast en irritaties zorgt.

Deelauto

Bij lage parkeernormen wordt de deelauto vaak als alternatief genoemd, zo’n deelauto is volgens Dijk-Schepman zeker niet altijd een goed alternatief. “Voor woon-werkverkeer is een deelauto vaak te duur. Je betaalt voor een hele dag, terwijl je de auto alleen ‘s ochtends en ‘s avonds nodig hebt. Dan is een eigen auto relatief goedkoper”, legt Dijk-Schepman uit. “Voor incidentele ritten is de deelauto wel een mooi alternatief voor de eigen auto, als aanvulling op het soms dagelijks gebruik van het openbaar vervoer en de fiets.”

De gedachte dat het beperken van de hoeveelheid parkeerplekken tot minder autobezit leidt, klopt volgens de adviseur simpelweg niet: “Een lage parkeernorm leidt niet automatisch tot lager autobezit. De behoefte om je te verplaatsen verandert niet. Daarom kan het autobezit alleen afnemen als mensen zich op een andere manier kunnen verplaatsen.”

Lezersreacties (49)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.