'660.000 dollar verlies per Fisker Karma'

Fisker Karma
De Fisker Karma mag dan op de Nederlandse markt een groot succes zijn, internationaal gezien heeft het merk het lastiger. Nu de productie stil ligt, heeft het Amerikaanse Bloomberg eens even berekend hoeveel verlies het merk per verkochte auto heeft geleden.

Het persbureau komt uit op een verlies van 660.000 dollar per verkochte Karma. Bloomberg gebruikt hierbij de 1,3 miljard dollar die Fisker van investeerders en de overheid heeft ontvangen en deelt dit door de geproduceerde auto's.

In een rapport van Privco, een onderzoeksbureau uit New York, wordt het Amerikaanse ministerie van Energie bekritiseerd: dit overheidsorgaan had al veel eerder door moeten hebben dat Fisker niet aan de voorwaarden kon voldoen die bij het verstrekken van de lening waren gesteld.

Ook het rapport van Privco ligt overigens onder vuur, een internationale woordvoerder van Fisker meldt dat er diverse 'feitelijke onjuistheden' in staan, onder meer dat de overheid in december 2010 al wist dat Fisker z'n doelstellingen voor de lening niet ging halen. Dat is volgens de autofabrikant 'pertinent onjuist'.

Jan Rooderkerk, woordvoerder van Fisker Nederland, reageert geprikkeld op de berichtgeving van Bloomberg: "Ik neem deze berichtgeving ter kennisgeving aan. Bij alle Amerikaanse nieuwsberichten over Fisker moet je je afvragen wat voor politieke belangen er spelen. Obama heeft z'n nek uitgestoken voor milieuvriendelijke auto's als de Karma en er zijn diverse partijen die met negatieve berichtgeving over zulke auto's indirect Obama willen bekritiseren. Ik vraag me af wat dit soort berichtgeving voor zin heeft, zo krijgt Fisker niet de kans om op een rustige manier te herstellen."

Rooderkerk vervolgt: "Voor Nederland geldt dat de Karma gewoon nog uit voorraad verkrijgbaar is. Maar als consumenten een auto in een andere kleur willen hebben, dan kunnen wij die helaas niet leveren."

Lezersreacties (40) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.