'6000 euro aankoopsubsidie voor particuliere EV-koper'

Aankoopsubsidie tot 2030, km-heffing een optie.

AutoWeek 29 2018 Magazine Nissan Leaf

Er zit forse aankoopsubsidie voor kopers van een elektrische auto in de pijplijn. Dat blijkt uit stukken van het klimaatoverleg waar de NOS de hand op heeft weten te leggen.

 

Onder de voorgenomen maatregelen vallen belastingvoordelen en subsidies. Voor nieuwe emissieloze auto's voor privégebruik komt er in 2021 een aanschafsubsidie van 6000 euro, aflopend naar 2200 euro in 2030, zo meldt de NOS.

Elektrische auto's blijven tot 2025 vrijgesteld van bpm, dat is de aanschafbelasting. Vanaf 2025 betaalt de koper eenmalig 350 euro. Verder gaan volledig elektrische rijders vanaf 2025 mrb betalen.

Voor zakelijke auto's komt er een verlaagde bijtelling en een aanschafsubsidie die in 2021 begint bij 3430 euro en terugloopt tot 1830 euro in 2024. De zogenoemde milieu-investeringsaftrek (MIA) die bedrijven nu voor elektrische auto's of laadpunten kunnen aanvragen, vervalt na 2020. Nog onduidelijk is of de genoemde 6.000 euro bovenop de huidige BPM-vrijstelling komt, aangezien dat feitelijk ook een aankoopsubsidie is.

Voor zakelijke auto's komt er een verlaagde bijtelling en een aanschafsubsidie die in 2021 begint bij 3430 euro en terugloopt tot 1830 euro in 2024. De milieu-investeringsaftrek (MIA) die bedrijven nu voor elektrische auto's of laadpunten kunnen aanvragen, vervalt na 2020.

Verder gaat men proberen gebruikte EV's in Nederland te houden, wat lastig lijkt gezien de Europese wetten op vrijhandel. Nu verdwijnen gebruikte zakelijke EV's snel naar landen als Noorwegen waar de voordelen nog veel groter zijn dan hier, zodat de particuliere koper in Nederland weinig keus heeft op de gebruikte markt.

Benzine en diesel worden sowieso (nog) duurder door een verhoging van de accijns, en om de verdere subsidies te bekostigen wordt gekeken naar een andere manier van belasting heffen, namelijk betalen naar gebruik en milieubelasting. Nette termen voor een kilometerheffing, waarvan hier de nadelen al eens benoemd werden.

Lezersreacties (346)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.