Rij-impressie BMW 760 Li

Met dank aan Vladimir Apreski

62 reacties

Video
AutoWeek 32 2009
AutoWeek 32 2009

Je leest het in AutoWeek 32 2009

In de milieuhausse van de laatste jaren leek de V12-limousine zo goed als opgegeven. Een uitstervend ras, verdrukt door downsizing. Maar er komt steun uit onverwachte hoek; dit is de BMW 760 Li.

Nog niet zo lang geleden hield hij met moeite en Ductape zijn Lada aan de pruttel, maar inmiddels zoeft Vladimir Apreski per BMW 760Li door de straten van Moskou. Schatrijk geworden in de horeca en inmiddels godfather van de Russische wintersportindustrie is hij meedogenloos, behalve voor zichzelf. Dus zit hij gerieflijk achterin. Maar afgelopen herfst tekenen zich donkere wolken af boven zijn zonnige bestaan. Zijn BMW-dealer heeft hem verteld dat zijn volgende 7-serie waarschijnlijk een V8 gaat worden. Briesend van woede heeft Vladimir de hoorn erop gesmeten en meteen daarna een afgehakte paardenkop laten bezorgen bij zijn BMW-handelaar.
En dat heeft indruk gemaakt, want kort na de officiële introductie van de nieuwe 7-serie liet BMW weten dat er toch weer een V12 komt, simpelweg omdat markten als China en Rusland daar om schreeuwen. Tot zover de communistische idealen. En als die 760i dan toch wordt gebouwd, dan is het een kleine moeite om hem ook in het voormalige rijke, kapitalistische westen op het menu te zetten.

Stratenmaker

De geschiedenis van de 7-serie V12 begint in 1987 en op dat moment is BMW aartsrivaal Mercedes-Benz ruim voor. Alleen Jaguar bood al een limousine met V12 aan, en de 750i is al vier jaar op de markt als Mercedes de S600 introduceert. Bij Audi zijn ze dan nog niet eens aan een V8 begonnen. De vijfliter van BMW had destijds 300 hele pk's en twee decennia later is dat vermogen bijna over de kop gegaan. De met veertien centimeter verlengde 760Li die we vandaag rijden is goed voor 544 pk en een koppel waar menig stratenmaker slecht van slaapt: 750 Nm. De twinturbo-techniek van BMW die we eerder tegenkwamen op kleinere motoren is ditmaal voor het eerst toegepast op een V12. Omdat het koppel vanaf 1.500 tot 5.000 tpm beschikbaar is en de direct ingespoten machine gekoppeld is aan een volledig nieuw ontwikkelde automaat met maarliefst acht verzetten, kan het toerental laag worden gehouden, zodat de auto ondanks 22 procent meer vermogen vijf procent minder verbruikt. Niet dat Vladimir daar warm of koud van wordt, maar voor de minder kapitaalkrachtige westerlingen is dat prettig en het geeft je toch het gevoel wat goeds te doen voor het milieu. De achtbak, een primeur in een BMW, is tot stand gekomen door wat handige combinaties van tandwielenstelsels, waardoor de transmissie als geheel groter noch zwaarder is geworden ten opzichte van de vorige met zes verzetten.
Wie de V12 wil herkennen, krijgt het niet op een presenteerblaadje van BMW. De uiterlijke verschillen zijn klein gehouden. De belangrijkste kenmerken zijn de V12-logo's op de flanken en de vier paarsgewijs gegroepeerde, rechthoekige uitlaatpijpen. Verder is de grille in details anders, vinden we hier en daar wat extra chroom en lopen er biesjes in de rijrichting aan weerzijden van het dak. Vanbinnen treffen we bovenop de bekende 7-serie-weelde een alcantara/nappa dakbekleding, houtinleg op de handgrepen aan het plafond, verlichte V12-logo's in de dorpels en nog wat afwijkende versierselen. Verder is het natuurlijk hetzelfde genieten dat we in eerdere rijverslagen van de 7-serie met u probeerden te delen. Heerlijke, brede fauteuils, een riante cockpit die lekker overzichtelijk is gehouden en voor de Chriet Titulaers onder u een enorm palet aan high-tech snufjes, hoewel die lang niet allemaal standaard zijn. Zo ontbeert de auto een achteruitrijcamera, iets wat je met zijn dimensies (5,21 meter) op zijn waarde zou weten te schatten. Adaptieve cruise control, automatische remfunctie, luchtvering met zelfnivellerende achteras, herkenning van voetgangers in het donker, parkeerassistent? Het is allemaal mogelijk.

Nederlander

De nieuwe 7-serie is een openbaring om te rijden en dat is met de V12 niet anders. Dankzij talrijke elektronische hulpjes voelt de auto ondanks zijn maten en gewicht (ruim 2.100 kg) onmogelijk lichtvoetig aan, iets waar de nationalisten onder u best een beetje trots op mogen zijn, want de ontwikkeling van het onderstel is het werk van een Nederlander, Jos van As. Hij vertelt ons dat hij voor de 760Li het onderstel nog wat verder heeft aangepast aan het hogere gewicht en dat is te merken. Het heeft er geen enkele moeite mee, de auto blijft keurig op de uitgestippelde lijn en overhellen is er niet bij. Als chauffeur heb je zelf ook nog wat invloed op het karakter van de auto middels Dynamic Drive Control, dat je de keuze geeft tussen Normal, Sport en Sport Plus.
De machine is tot bijna onvoorstelbare prestaties in staat, om zo'n enorme massa in 4,6 seconden naar de honderd te schieten moet je van goeden huize komen. En toch blijft de motor ontzettend stil, zelfs als je het uiterste van hem vergt. Voor het geluid hoef je de V12 amper te nemen, en dat is dan weer een beetje jammer. Hij had van ons best wat meer van zich mogen laten horen. De automaat schakelt snel en vaak, maar storend is het absoluut niet. Flippers aan het stuur zoek je tevergeefs, maar met de pook kan indien gewenst wel worden ingegrepen. Niet dat we ook maar één enkele keer de behoefte hebben gehad.

Meesturende achterwielen

De zelfnivellerende luchtgeveerde achteras is op de verlengde 760Li standaard. Tegen meerprijs kan de auto meesturende achterwielen krijgen, die in principe hetzelfde doen als die van de Renault Laguna GT: bij lage snelheden sturen ze tegen de voorwielen, zodat de draaicirkel wordt verkleind. Boven de 60 km/h sturen ze mee, om de rechtuit-stabiliteit te verbeteren. Bij het ter perse gaan van dit nummer waren de exacte prijzen nog niet bekend, maar die worden deze week wel bekend gemaakt, dus hou autoweek.nl in de gaten. Wel was er een indicatie: de 760i gaat rond de twee ton kosten, de Li zit daar zo'n tien mille boven. In september wordt de auto in ons land verwacht. Niet met treinladingen tegelijk natuurlijk, maar onderschat ons land evenmin. Van de vorige 760 werd twee procent naar ons land gebracht. Dat is natuurlijk weinig in vergelijking met China, dat een kwart voor zijn rekening nam, maar een op de vijftig is niet mis voor zo'n klein landje. En wie toch echt niet meer gezien wil worden in zo'n slurper, hoeft nog maar even geduld uit te oefenen. Eind van het jaar is de hybride 7 klaar, ideaal voor de politiek correcte grootindustrieel. Maar Vladimir heeft zijn V12 al besteld.

BMW 760 Li
BMW 760LiBMW 760LiBMW 760LiBMW 760LiBMW 760LiBMW 760LiBMW 760LiBMW 760Li

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (62) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum