Volvo XC70 D4 Nordic+ (2014)
Uitvoering | XC70 D4 Nordic+ |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
Aankoopkeuring sept2019
10sept 2019. 2e hands auto gekocht van 2014 voor de prijs van wijkopenauto’s van 1e eigenaar. Een koopje, 8000 euro minder dan voor iets nieuwere, zelfde type auto bij van Aerle/ Nuland.
Dus zonder grote beurt, verlopen apk, etc.
1ste proefrit was in sept 2018, daarna de ‘auto gevolgd’.
Na 1 jaar stilstand toch gekocht met 144080 op teller.
Eerste kilometers mee gereden, en Volvo On Call geactiveerd. Wat een leuke gadget. Mijn vrouw zal in de winter deze auto mee willen.
Het brandstofverbruik lijkt verontrustend.
De 1ste keer afgetankt.. en de actieradius blijkt 550 km te zijn met een volle tank van 70 l. Lachen of schrikken ?
Auto blijkt ook Polestar van fabriek getuned te zijn: dus dan verwacht ik een lager verbruik ipv 7.4l per 100km.
De acceleratie is indrukwekkend zeker vergeleken met mijn oude V70 20d.
Maar ja, dat brandstofverbruik. Met de ‘fee’70 haalde ik met gemak 1100km op 1 tank bij dagelijks gebruik, incl. woon/werkverkeer.
Ik ben benieuwd of dat met deze xc70 inderdaad zo dramatisch is de komende maanden.
Na 1 week en een volle tank leeg gereden blijkt dat de actieradius op het display zichzelf corrigeerde. Met name op langere afstanden blijkt het brandstofverbruik geruststellend minder dan 6.6l/100km of boven 1 op 15.5+ km uit te komen. Voor een beter beeld blijf ik de tankbeurten toevoegen.
Nog veel vragen;
Ook volgende week staat de 1ste grote beurt na de aankoopkeuring voor een 1300+ euro. Mijn ban-garage loopt de auto na en doet het vereiste onderhoud volgens plan.
Niets bijzonders overigens want bij iedere autodealer is het (noodzakelijke) onderhoud al verricht, en verwerkt in de prijs of afleverkosten, en garantie.
Verder wist ik dat de het Sensus systeem strepen toont op het middenconsole; de navigatie doet het wel, maar de kaart wordt niet getoond (zenuwachtige streepjes). Inderdaad een extra apparaat gevonden in het handschoenenvak en blijkt een set kabeltjes voor de onrust te zorgen.
Mijn garage gokte op een los draadje. Die hebben dus gelijk.
Tegelijk laat ik dan IAM module opwaarderen, nieuwste map installeren en een achteruitrijcamera plaatsen. (Ja, dat kost wat, maar ik schat dat zich dat terugverdient met 4 verschillende bestuurders uit ons gezin).
Onderhoudsbeurt 146.780km bij Volvo garage tarief 587.52 ex.btw
Vervanging distributieriem
Riemspanner, hulpaggregaatriem vervangen
ECM update, terugroepactie
Pakking lijkt nat (later, volgende beurt?)
Set 17’ winterbanden gekocht.
Met de polestar en 8traps automaat blijkt het een beest te zijn.
- wordt vervolgd-
Feb2020 155dkm + 2 x zomerbanden 450 eur
Okt 2020 165dkm beurt + klepdekselpakking vervangen = 1132eur
Dec 2020 167dkm. 2 x zomerbanden = 310 eur
Feb 2021 mijn eerste poging om zelf een update uit te voeren voor de navigatie.
Eerst een juiste (format) USB 32gb stick gekocht en kaarten gedownload - dat duurde meer dan 1 uur - en daarna in de auto. Volgens de handleiding zou gedurende het rijden het bijwerken doorgaan. Inmiddels al 6 lange ritten van 1.5 uur achter de rug. Het blijft frustrerend om te zien dat nagenoeg geen voortgang te zien is. De update vordert in stapjes van 8 minuten -en iedere 8 minuten lijken meer dan 1.5 uur te duren.
Nog 17 minuten te gaan ..
handsfree - mobiel bellen en de navigatie werkt sinds de lopende update niet. Fraai.
Conclusie: dat moet in de volvo garage plaatsvinden. Zij zijn in 1 dag klaar.
Rechtervoorportier deurslot
9 sep 2021 rechtervoorportier slot - deurvergrendeling werkt niet meer, alleen vanuit binnen met de hand af te sluiten. Kosten 460 eur.
Inclusief controle op alle rubbers van dakraam, ramen, portieren.
(Alle goed, niet verpulverd :-) )
Grote beurt okt 2021
Ban garage 19 okt2021 -> 1467euro
- onderhoudsbeurt 351,24ex = 425e
- Voorbanden - niet goed uitgelijnd / (Gedaan bij kwikfit ?)
- Remschijven / remblokken achter (447exbtw) =540e
- Remvloeistof verversen 79ex = 95e
- Accu vervangen (198 exbtw)= 240e
- Olie: lekkage? Reinigen (46,4 + 9,25ex)=67e
Advies: zomerbanden onder controle houden en na monteren van winterwielen adviseren wij uw Volvo -vierkant- uit te lijnen ?
Nieuwe voorbanden tbv APK
05092022 197.554km kwikfit 2 nieuwe ZOMER voorbanden Michelin 235/50/V18PR4P PREMACY
441EURO + apk 29,95e
Reguliere, Grote beurt dealer
Geen bijzonderheden
17nov22 BANgarage grote beurt 670,05e 199,927km

Volvo XC70 2.0 D4 FWD Polar+ | Trekhaak | Schuif-/Kanteldak | Org NL | Navigatie | 180 PK | Elek. Stoelverstelling | Leer |
- 2016

Volvo XC70 2.4 D5 AWD Summum | Schuif/kanteldak | ACC | Trekhaak | Vol-Leder
- 2015

Volvo XC70 2.4 D5 Polar+ | Adaptive Cruise | Panorama dak | Trekhaak | Stoelverwarming | Standkachel | VOC | Parkeersensoren |
- 2016