Volvo XC60 T6 Plug-in Hybrid AWD Plus (2023)
| Uitvoering | XC60 T6 Plug-in Hybrid AWD Plus |
| Versnellingen | 8, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2023 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 20.000 km |
| KM-stand laatst | 39.000 km |
Zoveel mensen, zoveel zinnen
Het is boeiend en af en toe vermoeiend om de meningen van al die zelfverklaarde ‘kenners’ op deze site te lezen. Over China, over Musk, over premium of niet premium, over elektrisch rijden ja of nee, het lijkt wel of Nederland naast 18 miljoen voetbalcoaches ook nog eens een zelfde aantal auto experts heeft. Die, als het even kan, anderen met liefde in een hokje plaatsen en daar vervolgens hun ongezouten commentaar overheen strooien.
Als ik naar mijn wagenparkje kijk, ben ik best wel een pittige uitdaging voor deze categorie lezers. Een plug in hybrid op de oprit, een 100% elektrische auto en dan nog een youngtimer (nou ja, nog net niet), categorie ‘wind door je haren’.
Voeg daarbij mijn autoverleden met een aantal sport- en rallyauto’s, kortom, dat wordt een uitdagende klus voor onze amateur psychologen.
Enfin, ieder zijn meug. Laten we de XC60 maar eens beetpakken. Premium? Het is maar net wat je criteria zijn voor die kwalificatie. Ik vind het een goed afgewerkte, degelijke auto, die niet overdadig bedeeld is met allerlei snufjes en gadgets, maar hij voldoet ruimschoots aan mijn eisen: comfortabel vervoer voor korte en lange afstanden. Stoelen die, als er Nobelprijzen voor autostoelen bestonden, zeker genomineerd zouden worden. Zevenhonderd kilometer op een dag gaan, zonder stramme ledematen of rugpijn, moeiteloos voorbij. Natuurlijk wel af en toe even stoppen voor koffie of een broodje he?
Vier mensen passen moeiteloos, vijf wordt minder, door de enorme tunnel en de breedte. Maar dat vindt meneer Volvo ook, gelet op het feit dat slechts twee zitplaatsen achter verwarmbaar zijn. En die stoelverwarming voor en achter zorgt in standje drie voor het gevoel dat een rib eye op de barbecue ook moet hebben. Dat het stuur ook meedoet in dit verwarmingscircus is alleen maar te prijzen, maar wel op stand 1.
Ruimte is er verder voldoende, kinderzitjes voor het na-na geslacht zijn geen probleem en ook onze viervoeter heeft een eigen domein achter de achterbank. Voor ons specifieke gebruik is de XC60 dus helemaal ok.
Nee, het is geen strepentrekker, het gemiddelde petje in zijn Golf laat ons met gemak zijn uitlaten zien, maar die wedstrijdmentaliteit heb ik allang afgezworen.
Met zo’n 70 km range op elektrisch stelt de Volvo niet teleur: dat is voor het gros van de korte ritten ruim voldoende. En het bizarre is, dat de range zelfs bij vrieskou, nauwelijks terugloopt. Dat zien we bij onze Mini niet gebeuren….
Het verbruik na een jaartje in ons bezit is gemiddeld zo rond de 1 op 14 en dat is keurig, in mijn optiek.
Het winterschoeisel is 18 inches hoog, in de zomer leven we op iets grotere voet, namelijk 19 inch. Beide velg-band combi’s vullen de wielkasten natuurlijk niet echt, maar zijn vele malen comfortabeler dan grotere maten. En dat is uiteindelijk ook de bedoeling.
Weinig te klagen dus, maar dat was te verwachten, want ondanks mijn ietwat diverse auto DNA, is Volvo wel een constante in mijn automobiele leven. Dit is nummer 9 en als ik de Amazon meetel, zelfs nummer 10.
Dit alles laat onverlet dat ik met evenveel plezier in mijn Z4 stap en samen met mijn eega de zon opzoek, of met goede vrienden in twee cabrio’s onze jaarlijkse cabrio toer te maken.
Of we pakken de Mini als we naar ‘de grote stad’ moeten of een andere lokatie waar parkeerruimte schaarser is dan de hersencellen van een Noord Amerikaanse president.
Wat ik hiermee wil zeggen, is dat elke auto voor zijn eigenaar of berijder hopelijk datgene biedt, dat hij of zij zoekt of zich kan veroorloven. Zonder dat iemand anders daar dan iets van moet vinden.
Ik lees met evenveel plezier het relaas van een jonge twintiger, die met liefde en een klein budget zijn of haar tigste-hands Goggo Impala op de weg weet te houden, als de belevenissen van een Porsche eigenaar.
Leven en laten leven. Toch?
Enne, stiekem vind ik die Volvo eigenlijk best wel een beetje Priemiejum, maar dat houden we maar stil.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Volvo XC60 2.0 T8 Twin Engine AWD Momentum 303Pk | Panoramadak elektrisch | 360 Camera | Cruiscontrol | Lederen bekleding | Stoel verwarming | 22"LMV
- 2019

Volvo XC60 2.0 T6 Plug-in hybrid AWD R-Design | Wegklapbare Trekhaak | Elektrisch schuif-/kanteldak | ACC | Leder | Stoel- Verwarming & Ventilatie | Memory Seats | 360 Camera
- 2021

Volvo XC60 II T6 PLUG-IN HYBRID AWD PLUS DARK -PANO.DAK|HARMAN/KARDON|360°CAM|HEAD-UP DISP.|ADAP.LED|PRIVACY.GLAS|TREKHAAK
- 2025

Hoe krasse kar Volvo XC60 nog altijd weet te verleiden