Volvo XC60 T5 Momentum (2019)
Uitvoering | XC60 T5 Momentum |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
Tevreden Volvo XC60 rijder
Begin juli heb ik mijn Volvo V70 T4 van ruim drie jaar oud met 70.000 km op de teller ingeruild voor een Volvo XC60 T5 Momentum. met 250 pk. De XC60 heb ik gekocht bij Broekhuis in Zeist, die vrijwel nieuwe auto's importeert uit Zweden. Hij was in maart op kenteken gezet en had 1700 km gereden. Kleur: denim blue metallic. De auto heeft mooie 19-inch velgen en Michelin zomerbanden. Als extra's heeft hij voor en achter stoelverwarming en een extra grote benzinetank van 71 liter. De auto heeft stoffen bekleding en handige rubberen matten. Hij heeft adaptieve cruise control en als ik wil stuurt hij ook zelf. Ik had graag het waarschuwingssysteem voor inhalende auto's in de buitenspiegels gehad, maar helaas, dat zat er niet op.
Eind juli ben ik naar Italië gereden en in oktober naar midden Frankrijk. Op deze langere ritten leer je de auto meteen goed kennen. Het is een fantastisch rijdende auto: stil, hij ligt stevig op de weg en snel inhalen is geen enkel probleem. Ik heb de verschillende rij-instellingen uitgeprobeerd. Standaard is comfort, voor mij een prima instelling. Als je dynamisch instelt merk je dat meteen. De auto is dan veel feller, rijdt met een hoger toerental en reageert scherper op het gaspedaal. Een mooie stand als je hard wilt rijden in Duitsland. In de ecostand rijdt de auto nog steeds heel prettig, maar iets meer ingehouden. Het verbruik is erg afhankelijk van je rijstijl. Op lange ritten op hogere snelheid ligt het verbruik rond de 9 liter per 100 km. Bij zuinig rijden haal ik 6,5 liter per 100 km. Het dagelijks gebruik ligt tussen de 7,5 en 8,5 liter per 100 km. In de stad is het verbruik relatief hoog. Echt zuinig rijdt hij dus niet, maar ik vind het redelijk voor zo'n sterke motor. Ik tank overigens altijd V-power.
Vanaf midden november rijd ik op Continental winterbanden met 18 inch Volvo-velgen.
In een half jaar heb ik meer dan 15.000 km met de auto gereden. Hij heeft geen druppel olie gebruikt. Na enige tijd ontdekte ik dat de portieren aan de passagierszijde niet goed waren afgehangen. Broekhuis Zeist heeft dat meteen verholpen toen ik daarmee langs kwam. Verder geen enkel defect of piepje of kraakje. Nu het vriest 's nachts heb ik enkele keren de stand verwarming gebruikt. Heerlijk weg te rijden in een warme auto met een eveneens opgewarmde motor, zodat er minder slijtage is. Wat ik nu ook waardeer is niet alleen de stoelverwarming maar ook de stuurverwarming. Toch wel erg prettig zo'n warm stuur als het kouder is dan 10 graden.
Al met al ben ik heel tevreden met deze XC60 T5. Ik was overigens ook heel tevreden met mijn vorige V70 T4. Er zijn wel een paar verschillen. De hogere zit van de XC60 vind ik een pluspunt. Dat geldt ook voor de voorziening keep your lane, de adaptieve cruisecontrol en de mogelijkheid om de auto zelf te laten sturen. Op langere ritten geeft dat iets meer rust en comfort. Ook de led-verlichting vind ik 's avonds en 's nachts een pluspunt. De communicatiemogelijkheden met mijn smartphone zijn beter dan in de V70. Ik gebruik echter geen Android Auto. Samsung heeft de app nog niet voor Nederland vrijgegeven. Ik heb de app via een omweg gedownload, maar door enkele haperingen heb ik de app weer verwijderd. Voor mij voldoet het Volvo-systeem goed.
Ik houd jullie op de hoogte.
Ingeruild
Inmiddels heb ik meer dan 50.000 km met de auto gereden. De kwaliteit van de auto is uitstekend. Vorig jaar juli heeft de auto een servicebeurt gehad zonder bijzonderheden. Sindsdien heeft de auto prima gereden zonder één mankement.
Ik wil nu elektrisch gaan rijden. Bij Volvo heb ik mij georiënteerd op een volledig elektrische XC40. Ik heb deze auto niet gekozen, omdat hij heel erg duur is, twee motoren heeft ( dus: vierwielaandrijving), veel meer pk's dan ik nodig heb en relatief een kleine actieradius.
Ik heb in januari daarom een Volkswagen ID.4 Family gekocht met een accupakket van 77 kw, achterwielaandrijving, een motor met 204 pk en een actieradius van meer dan 500 km ( uiteraard in optimale omstandigheden).
Deze VW ID.4 wordt eind mei geleverd. Mijn voortreffelijke Volvo XC60 heb ik dus ingeruild en komt binnenkort op de markt. Ik heb er met plezier in gereden.

Volvo XC60 2.0 T6 Plug-in hybrid AWD Plus Dark
- 2025

Volvo XC60 T8 Recharge AWD R-Design | Panoramadak | Parkeercamera | 20 Inch Velgen | Glossy Black | Keyless
- 2022

Volvo XC60 T8 AWD Recharge Ultimate Dark | Luchtvering | 455pk | Trekhaak | 360° Camera | Head-Up Display | Harman Kardon | All Season banden | Adaptieve Cruise Control | Standkachel met Volvo On Call App | Stoelverwarming voor+achter | Stuurwielverwarming | Pilot A
- 2023