Volvo XC60 D3 Momentum (2018)

Volvo XC60 D3 Momentum (2018)

UitvoeringXC60 D3 Momentum
Bouwjaar2018
Jaar van aanschaf2019

Mijn eerste XC-60

Wij hebben 4 kinderen en toen nummer 4 ons gezin complementeerde kozen we voor een mono-volume wagen. Ik moest net een andere wagen uitkiezen voor mijn werk en het werd een Peugeot 807. Daar heb ik er 2 stuks van gehad. Daarna 2x een Seat Alhambra en toen werd het eindelijk tijd om iets kleiner te kopen.
De oudste kinderen reden toch niet meer mee dus het mocht wat kleiner worden, al hebben we wel getwijfeld want na al die jaren veel ruimte te hebben gehad werd het nu een pak minder.
Ook moet de nieuwe auto namelijk een redelijke caravan trekken met een MTM van 1700kg.
We wisten intussen een beetje wat we zochten en twijfelde tussen de toen nieuwe BMW X3 en de Volvo XC60. Maar het prijsverschil tussen deze modellen was best groot. De lokale Volvo dealer gaf direct een mooie korting en toen was de keuze niet meer moeilijk.

In januari 2019 kwam dan eindelijk de nieuwe Volvo binnen. Met een mooi bleek lederen interieur was het direct heel iets anders dan al die zwarte of grijze interieurs waar ik eerder mee reed. Het panorama dak zorgde voor veel licht binnen. Al had ik wel schrik hoe lang het bleek (blond) interieur schoon bleef.

Intussen zijn we 4 jaar en 2 maanden verder en de auto bevalt nog steeds heel goed. De km-stand geeft meer dan 176000km aan en ik heb eigenlijk geen grote problemen gehad.

De D3 motor van 150pk en een koppel van 350Nm trok de auto vlot mee door het verkeer. Het was de kleinste diesel die er toen was. Ook de caravan trekken was geen probleem. In de bergen soms terug schakelen naar de 4-de versnelling maar het ging altijd zonder morren.

De koffer ruimte is dus kleiner dan die van een Alhambra maar met max. 4 personen mee op reis is deze nipt groot genoeg. Maar een dakkoffer is de oplossing.

De zithouding is ook subliem. De stoelen (standaard stoelen) zitten heerlijk en geven veel steun. De bleke lederen bekleding blijft heel lang schoon. Je ziet ook niet snel kruimeltjes en stof liggen wat bij een zwart interieur dus wel is. Een plus punt. Ik heb 1x de zetels schoongemaakt met een onderhoud product dat met de auto was meegeleverd. Als je nu goed kijkt is het wel weer tijd om de stoelen en stuurwiel weer eens grondig aan te pakken maar ach, over een maand komt de opvolger er weer aan.
Weer een XC60 die in mei 2022 besteld werd met de lange levertijden in het achterhoofd.
Dit keer geen diesel, die zijn erg duur geworden voor lease-rijders in België maar een -nu nog- fiscaal vriendelijke T6. Iets meer PK en ook goed genoeg om de caravan van zijn plek te krijgen.
Deze auto zou zuiniger moeten rijden dan de D3.
De D3 viel wat tegen qua verbruik. Als ik echt heeeel rustig reed kwam ik aan 6.9l/100km. Maar met mijn rijstijl (ik ben in de loop der jaren wat verkalmd) haal ik 7.5l/100km gemiddeld en dan rij ik meestal 120-130 km/u op de autosnelweg.

Heb ik problemen gehad in die dikke 4 jaar rijden? Niet echt, de auto breng ik netjes alle 30.000km naar de dealer voor een onderhoud of als er winterbanden onder moesten komen. Onlangs lekte het dak door een verstopt afvoergootje maar verder geen noemenswaardige problemen.
Er lijkt zich een patroon te vormen, elk model auto 2x rijden. Maar de Volvo bevalt erg goed. Niet heel sportief maar rijdt prettig voor een normale comfortabele rijstijl.