Volvo XC40 Recharge Plus (2022)

Volvo XC40 Recharge Plus (2022)

UitvoeringXC40 Recharge Plus
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2022

Volvo XC40 Recharge

Volvo XC40 Recharge 66000 km – Januari 2026

Naar aanleiding van de oproep in Autoweek dacht ik laat ik een update van mijn review schrijven. We hebben deze auto prive aangeschaft en is niet geleased. Best wel een uitgave maar nieuw rijden is wel mooi, je kan dan de auto helemaal naar wens aanschaffen. De eerste 2 ½ jaar was de auto nog vrij van motorrijtuigenbelasting, en we kunnen de auto voor een deel met de stroom van de zonnepanelen opladen. We hebben we Zappi laadbox die registreert hoeveel de zonnepanelen opwekken en stuurt alleen die stroom naar de auto. Daardoor kunnen we van onze opgewekte energie meer dan 50% zelf benutten in huis en met het opladen van de auto. In de zomer komt het regelmatig voor dat de auto na een tijdje vol is, dan gaat het overschot naar het net. Nu kunnen we dat nog salderen met het verbruik in de winter, maar na dit jaar niet meer.
In het begin heb ik vrij precies het verbruik bijgehouden. Je ziet dan dat er ongeveer 10% verlies optreedt in de omvormer bij het laden. De auto zelf verbruikt bij ons (over het jaar heen) gemiddeld 18,5 kWh per 100 km, maar dat is dan ruim 20 kWh per 100 km uit het net / uit de laadbox. Niet een heel laag verbruik maar de auto is nou ook niet de meest gestroomlijnde die er is, en het verbruik vinden we acceptabel. Bij vertrek vanaf huis voor een langere rit rijd je 100% geladen weg, en dan kom je in de zomer tot ongeveer 340 a 350 km. In de winter is het wat minder. Maar even bijladen is geen probleem. Bij de snellader halen zo’n 120 kW, waardoor je ongeveer 200 km in 20 minuten bijlaadt. Dat gaat prima. Ik zou niet een grotere accu hoeven voor het gebruik zoals wij dat doen. Veel mensen hoor ik zeggen ‘ik ga elektrisch rijden als het rijbereik xxx km wordt’. Maar in de praktijk is tegenwoordig even bijladen geen groot issue. Het netwerk van snelladers is in Nederland prima en vaak laadt je als je veel op een dag rijdt gewoon ergens aan een laadpaal op 3-fasen op de plek waar je op bezoek bent.
Dan de auto zelf: Die bevalt ronduit heel goed. Bij deze XC40 hebben we geen problemen ondervonden die door de software kwamen. In het begin wel eens een kleinigheid gehad maar verder functioneert alles prima. De auto heeft android software en het navigatie scherm is als google maps. Alles kun je spraak sturen. Wat betreft rijden ook helemaal goed. Erg veel koppel met 500 Nm en daarmee zeer vlot. Wel hebben de voorwielen dan enige moeite met de grip maar we zijn geen snelle rijders, de eerste meters trekken we niet zo snel op. Ik had verwacht dat de banden wel snel zouden slijten. Standaard had deze auto bij aflevering 4-seizoenen banden van Michelin. Daar waren we blij mee want die hadden we op de vorige auto ook. Alleen hebben die banden nieuw 6,5 mm profiel, wat volgens mij ongebruikelijk is (ik dacht dat 8 mm standaard was). Maar nu met deze kilometerstand blijkt de slijtage mee te vallen. Bij 61500 km hadden de voorbanden nog 4 mm profiel. Misschien komt dat omdat het vrij brede banden zijn. We hadden ruim een jaar terug een keer een schroef in het loopvlak (achterband). De dealer doet niet aan repareren en wou een nieuwe band erom leggen, voor meer dan 350 euro. Maar de band was verder nog als nieuw, dus toen toch besloten de band te repareren (dat kan prima als het midden in het loopvlak is). Voor ruim 20 euro was het gefikst. De achterbanden hebben nu nog 5 mm profiel.
We hebben met deze auto geen storingen of reparaties gehad. Het is een mooi afgewerkte auto en de Volvo dealer zijn we ook heel tevreden mee. Kortom, veel plezier van deze auto. Ik ben benieuwd of Volvo ergens de komende paar jaar een opvolger heeft. Deze auto is nog ontwikkeld als model voor zowel verbrandingsmotoren als elektrische aandrijving. Maar dat merk je niet echt. De recentere versies XC40 hebben achterwielaandrijving (en is nu EX40). Die is wel wat efficiënter heb ik begrepen, maar deze heeft nog een kenteken gewicht van 1930 kg. Dat valt nog mee en daarmee is de MRB minder hoog. Ons plan is om nog zeker tot 6 jaar oud door te rijden. We merken nu nog geen verschil in rijbereik door accudegradatie. Doordat we niet vaak snelladen en ook alleen naar 100% laden als het echt nodig is, denk ik dat de state of health nog wel prima is. Misschien kunnen we dat als hij 6 jaar oud is laten testen.

Lezersreacties (6) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum