Volvo XC40 Recharge Extended Range Ultimate (2023) #3

Volvo XC40 Recharge Extended Range Ultimate (2023)

UitvoeringXC40 Recharge Extended Range Ultimate
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023

Aflevering en eerste indrukken

• 400 km

Vorige week was het dan zover, na bijna een jaar wachten. Ik kon 'mijn' XC40 ophalen bij de dealer. De specs:
- XC40 Recharge Ultimate Extended Range
- Kleur Sage Green
- Tailored Woolblend stoelbekleding
- 20" wielen
- Trekhaak
- Extra getint glas achter
- Pixel Led koplampen
Daarnaast heb ik ervoor gekozen om de badging eraf te laten halen en de letters Volvo achterop zwart te laten spuiten. Dit ook aan de voorzijde laten doen en ik mag wel zeggen dat het resultaat er mag wezen!

Na een paar jaar in een A4 Avant te hebben gereden was het eerste gevoel van de stoelen in de Volvo wel alsof je op de bok zit. In de auto werd je meer omsloten door de stoelen en dat is ietsje minder in de Volvo. Ze zitten echter heel erg goed en de wollen bekleding geeft het ook een fijn huiselijke ietwat Scandinavische sfeer. Die sfeer wordt verhoogd door de kristallen pook (met ledverlichting) en de verlichte binnenstrips op het dashboard en zijportieren. Wel jammer dat Volvo die lijn niet heeft doorgezet op de achterportieren.

De ruimte voor en achterin is ook zeer goed te noemen. De beenruimte achterin is zelfs achter mijzelf met 1.82 meter royaal te noemen. Er is voldoende bergruimte en de voorportieren hebben zelf een zee van ruimte doordat er geen luidsprekers onderin zitten.

Over de Harman Kardon installatie: deze is geweldig! Het geluid is behoorlijk zuiver. In de surround modus zit er wel iets distortion in de bas bij sommige nummers. Die hoor je niet als je de surround modus uitzet. Surround is trouwens geweldig als je Amazon Prime kijkt op het middenscherm.

Het zicht voorin de auto is goed. Je zit al hoog en dus heb je als bestuurder goed zicht over de motorkap en links en rechts van je. Het zicht naar achteren is door de brede C-stijlen wel beperkt en dus moet je bij achteruit inparkeren vertrouwen op de buitenspiegels. En hiermee kom ik op mijn enige kritiekpunt op de auto nl. de 360 graden camera en cameras in zijn algemeen. Overdag werkt het allemaal redelijk. 's Nachts werkt het niet en zie je nauwelijks iets. Dit moet echt beter kunnen en ik hoop dan ook dat een software update soulaas gaat bieden. Ik heb op het XC40 forum al meer mensen horen klagen over de slechte kwaliteit, vooral in het donker.

Over het verbruik kan ik nog niet zoveel zeggen. Nu met temperaturen kom ik ongeveer op 20/21 Kwh per 100 km uit wat ik niet heel slecht vind maar komt ook zeker niet in de buurt van de WLTP opgave van 568 km. Voor wat ik ermee rijdt is het zat. In januari ga ik met de auto naar Oostenrijk en dan zal ik zeker nog verslag doen van die trip in deze review.

Het rijgedrag van de auto is goed en de assistentiesystemen functioneren naar verwachting. One pedal drive werkt goed, maar vind hem wel hard remmen dus heb hem op automatische stand gezet. Dan beslist de auto tussen uitrollen of afremmen. Voor nu voor mij de beter mix maar ik moet nog even zien of dit voor het verbruik ook de beste oplossing is. De auto ligt stabiel op de weg en met de Pilot Assist aan op de snelweg wordt de XC40 goed tussen de lijnen gehouden. Als ik niet op de snelweg zit schakel ik de pilot assist uit (knopje op het stuur). Met pilot assist aan is hij wat zenuwachtig binnen de bebouwde kom.

Eén minpuntje hier: zodra je harder dan 100 gaat rijden is het band- en windgeruis wel duidelijker aanwezig. Ik denk zelf dat de all season banden hiervan de oorzaak zijn naast natuurlijk de mindere aerodynamische vorm van de auto en grote spiegels.

Pixel Led: dikker aanrader. Wat een fantastisch werkend systeem is dat. Het ontziet het andere verkeer continu door de lichtbundel af te schermen en tot nu toe heb ik nog geen knipperende tegenliggers opgemerkt.

Voor nu even de eerste indrukken. To be continued...

Trip naar Oostenrijk

Na een aantal weken volgt ook wat meer gevoel bij de auto. Om gewoon even samen te vatten is het een heerlijke rijdersauto en over het geheel genomen ben ik zeer tevreden met mijn keus. Maar er zijn wel wat opvallende zaken te benoemen:
-ruitenwissersproeiers bevriezen bij temperaturen onder -5. Die had ik niet verwacht bij een Zweeds product.
-als er net een nieuwe softwareupdate is geinstalleerd werkt de "afstandsbediening" vanaf de mobiele app niet en kun je dus de auto niet voorverwarmen.
-De trekhaakkogel lijkt te glad. Ik had mijn fietsendrager geinstalleerd (Hawk). De drager bleef maar heen en weer zwabberen en ik denk dat ik hiervoor terugga naar de dealer voor een oplossing.
-Een regelmatige optredende storing op het linkerknipperlicht. Dit schijnt een softwareprobleem te zijn waar meer XC-40 rijders last van hebben

Ik ben inmiddels ook met de auto heen en weer geweest naar Serfaus, zo'n 850 kilometer. Dit is mij zeer goed bevallen. De auto is zeer prettig ook op de Autobahn. Daar vrijwel de gehele rit tussen de 100 en 130 gereden. Verbruik is dan wel wat hoger, zo'n 22Kwh op 100 kilometer en dus slechts drie laadstops nodig van 30 minuten. Bij aankomst nog 50% over dus genoeg om weer ter vertrekken zonder te laden.
De totale reistijd inclusief laden was precies 10 uur. Het rijden op de bergen was heerlijk. Je merkt dan het verschil tussen een voorwiel- en een achterwielaandrijving. Hij stuurt heerlijk door de bochten. Ook het mediasysteem met LTE ontvangst heeft geen enkele keer gehaperd onderweg en ik heb tijdens de laadstops prima kunnen genieten van Amazon Prime series op het Android Auto systeem.
Ook de bagageruimte is meer dan praktisch. Er zijn wel wat mensen die vinden dat de ruimte tegenvalt met 423 liter maar voor mij voldoet het prima. De ruimte is namelijk wel heel praktisch ingericht en ik heb zelfs probleemloos een kerstboom van ruim twee meter kunnen vervoeren.

Al met al ben ik zoals gezegd zeer tevreden en heel benieuwd naar het verbruik straks in de zomer. Ben nu met deze temperaturen en rijstijl met 350 kilometer op één lading al happy en het kan alleen maar beter worden!

Enkele kleine puntjes van kritiek

Nu een tijdje onderweg te zijn met deze XC-40 ben ik over het geheel zeer tevreden met deze auto, maar dat houdt niet dat alles perfect is. Daarom een paar puntjes van kritiek:
- Bij de achterpassagiers heeft Volvo wel erg beknibbeld. Er mist een handgreep aan het plafond, de sfeerverlichting die voorin is geplaatst ontbreekt er en er is geen voetruimteverlichting;
- De Volvo app ontbeert een functie die je vertelt dat de auto is opgeladen tot het ingestelde percentage en je kunt niet via de app instellen tot hoever de auto moet worden geladen. Dat kan alleen in de auto zelf. Volgens mij relatief eenvoudige zaken (Zoals Audi dat wel heeft gedaan in haar app) die kunnen worden gerealiseerd via een update;
- De pixel led grootlicht functie is nogal zenuwachtig als er verkeer voor je rijdt. Hij lijkt niet altijd te zien of er nu echt verkeer is dus gaat dan knipperen (even aan en meteen weer uit) wat me voor de voorligger geen pretje lijkt. Ik gebruik die functie dus minder dan ik zou willen;
- De parkeersensoren zijn soms erg laat met detectie van objecten. Het ene moment is er niets aan de hand en opeens roept het systeem dat je al bijna ergens tegenaan zit (voordurende pieptoon), maar in de praktijk blijkt dan dat je nog minstens 30 cm over hebt;
- Het overzicht over de breedte van de auto vind ik matig. Als ik langs een stoeprand wil parkeren wil ik mijn velgen niet beschadigen maar het is erg slecht te zien (zelfs met naar beneden gerichte buitenspiegels) hoeveel ruimte ik nog heb.
- De 360 graden camera geeft in het donker slecht beeld, zeker als er geen straatlantaarns zijn. Dat was voor de vorige software update nog slechter maar houdt nog steeds niet over.
- De 20" velgen zijn prachtig maarrr... ik wordt wel heel neurotisch als ik langs een stoeprand parkeer. De velgen zijn zo groot dat kans op beschading ook groot is en ik baal al van een eerste kras op één van de velgen.

Maar genieten doen we ook:
- Wegligging is zeer goed; hij stuurt heel prettig (vooral met stuurbekrachtiging ingesteld op zwaar) en de achterwielaandrijving is heerlijk.
- Harman Kardon installatie is nog steeds geweldig;
- Stoelen zitten erg lekker;
- Stuurverwarming!
- Goede connectiviteit van LTE - geen enkel probleem mee gehad!

De buitentemperaturen nemen toe

Nu de buitentemperaturen toenemen kom ik steeds iets dichterbij het WLTP verbruik wat is opgegeven bij deze auto (572 kilometer). De hoogste score is 510 kilometer wat ik erg netjes vind. Ik rij meestal overdag combinatie en veel op de snelweg, waarbij ik de ACC op 105 km per uur zet. Het verbruik is nu gemiddeld 16 KwH/100 km en soms onder de 16.

Tegenwind heeft zoals eerder genoemd wel grote invloed. Bij windkracht 5 of hoger is het onmogelijk om onder de 20 KwH te komen.
Deze week ook een trip naar München gedaan, op de Autobahn waar het mocht tussen 130 en 140 Km/u gereden. Dat leverde met stevige wind tegen een verbruik van 23 KwH op. Toch maar twee keer hoeven laden om München uitgerust te kunnen bereiken.
De XC40 is een prima reisgenoot! Ook voor langere afstanden!

Her eerste jaar zit erop

Ik ben nu precies een jaar onderweg met deze XC-40. In dit jaar heeft de auto me niet in de steek gelaten. Meerdere langere trips naar Zuid Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Tsjechië heeft hij prima volbracht, en natuurlijk alle ritten in Nederland.
Een aantal mensen die de auto hebben bewonderd vroegen zich af of de grijze wollen bekleding vlekgevoelig is. Dat is hij zeker niet. De bekleding ziet er na 1 jaar nog als nieuw uit.
Een heel enkele keer was er wel een kleine hickup in de software van het audiosysteem of haperde de verbinding van de auto met het internet. Een simpele reboot (kan ook tijdens het rijden) leverde dan de oplossing.
De eerste beurt was met twee uurtjes gepiept. De all season banden slijten wel hard en de boodschap was om na ongeveer 17K kilometers nog even langs te komen om de banden te laten nakijken of deze aan vervanging toe zijn. Die gaan dan net 50.000 kilometer mee (en ik rij niet echt als een idioot).
Nu net wel één storingsmelding: sinds een week de melding dat er een storing is aan het "externe audiosysteem". Navraag bij de dealer levert op dat dit het piepje is dat buiten is te horen als je achteruit rijdt. De speaker moet worden vervangen. Dat laten we dan wel doen als de banden aan vervanging toe zijn.
Tussentijds heeft de mobiele app nog wat updates gehad die wat functionele verbeteringen hebben meegebracht. Zo kun je nu wel de maximale laadcapaciteit op afstand instellen (dat kon vorig jaar nog niet) en nog wat kleine verbeteringen.

Alles bij elkaar een prima ervaring.

Wat probleempjes

De laatste tijd toch wat kleine issues:
- Melding dat externe audio een storing heeft. Dit heeft betrekking op het luidsprekertje die piept bij het acheruitrijden. De luidspreker doet het nog wel maar krijg de melding nadat ik de trekhaak heb gebruikt.
- Internet verbinding valt regelmatig weg: het komt steeds vaker voor dat hij geen verbinding maakt met het internet; steeds noodzakelijker voor een goede routeplanning. Een reset (voorruit ontwasem knop lang ingedrukt houden) levert vaak wel een oplossing maar ik vrij irritant om steeds te moeten doen.
- Software update 3.4 is uit: Hoezo is dat een issue? Nou - ik krijg die update niet terwijl er wel een probleem mee wordt opgelost mbt matrix verlichting. Die flitst zo af en toe als grootlicht assistent aanstaat en dit is opgelost in verse 3.4. De update is alleen voor MY24 autos. Erg raar dat Volvo dit niet op alle wagens toepast.
Wat die grootlicht assistent betreft: Volvo claimt dat tegenliggers geen last hebben van dit grootlicht maar ik krijg toch zeer regelmatig knipperde tegenliggers bij gebruik dus die optie gebruik ik maar zeer zelden. Die klacht ga ik ook bij de dealer neerleggen.

De auto gaat 30 april naar de dealer voor nieuwe all season banden en een fix voor de externe audio.

PRIVATE LEASE Volvo XC40