Volvo XC40 B4 Plus Black Edition (2025) #3

UitvoeringXC40 B4 Plus Black Edition
Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Verrassend ruime SUV met veel opties, maarrr

Sinds 1 september heb ik deze auto, voornamelijk voor zakelijke doeleinden. Wat me vanaf het begin opviel: het interieur is beduidend ruimer dan je zou verwachten voor deze compacte SUV, het veercomfort is een beetje aan de stugge kant en bij aanvang werkten diverse functies niet, omdat ze niet juist waren ingesteld. Bijzonder irritant dat er tegenwoordig geen fatsoenlijke handleiding in de vorm van een boekje meer in het handschoencompartiment ligt, terwijl zoiets pakweg een euro kost per stuk. Voorbeelden: de binnenverlichting ging niet aan als ik in- of uitstapte, de ingebouwde SIM werkte niet (dus werkte het lokale Android systeem niet) en geen idee waar ik de km-stand kon vinden. In een boekje kan je voor dit soort problemen bladeren en vind je het wel. Maar in een digitale handleiding in de auto: vergeet het maar. Uiteindelijk met veel zoeken en grommen wel gelukt na het zoeken op internet naar een pdf-handleiding. Foei, Volvo!
Als je wilt Androiden vanaf je telefoon (o.a. muziek streamen en Google Mappen), moet je die gekabeld aansluiten op de USB-poort. Vreemd, bij mijn Citroën C5 X ging het allemaal makkelijk via Bluetooth. Maar als je de telefoon aan de kabel hangt, dan valt nogal eens de USB-verbinding weg. Heel fijn als je op een T-kruising aan komt rijden.
Ook had ik een keer een melding van te lage bandenspanning. Gelukkig heb ik zelf een pomp daarvoor, maar alle banden bleken de juiste of bijna juiste bandenspanning te hebben. Alles opgepompt naar iets meer dan de voorgeschreven spanning, maar de melding bleef. Dus maar weer gaan zoeken in die pdf en gevonden hoe je die melding reset. Vervolgens niet meer gehad.
Genoeg gemopperd, de B4 hybride motor is prima, lekker pittig, maar reageert iets te aarzelend als je even snel moet inhalen op de snelweg.
Verder vind ik het een leuke auto om te zien (foto's volgen), het interieur is mooi vormgegeven, best premium met mooie materialen en goed afgewerkt, de binnenruimte is dus verrassend flink en er zijn best veel opties, zoals PDC voor en achter, electrische achterklep, adaptive cruise control (heerlijk in files) en ALLE denkbare veiligheidssystemen.
Over dat laatste: de auto wil nog wel eens nerveus worden van mijn (toch niet al te sportieve) rijstijl en snoeihard ingrijpen met keiharde remacties en/of luid tetterende alarmsignalen. Tja, je hebt als Volvo veiligheid als voornaamste USP of niet, hè?
Ook typisch Volvo in de goede zin: perfecte stoelen en een fijne auto voor lange afstanden, net als mijn vroegere V60.
Al met al: best een prima kar, maar voor een volgende zou ik wat meer comfort wensen én gewoon een normale handleiding in het handschoenenvakje die echt geen drol kost ten opzichte van de prijs van de auto.

7,5