Volvo XC40 B4 AWD Inscription (2020)
Uitvoering | XC40 B4 AWD Inscription |
Bouwjaar | 2020 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
Compact, luxe en rijplezier
bijna 6 maanden wachten is onlangs mijn nieuwe XC40 B4 AWD Mild Hybrid (modeljaar 2021) in de Inscription trim met alle Volvo-lines en een paar accessoires afgeleverd. Drie weken later door de Covid-19 productiestop van de fabriek dan aanvankelijk de planning was. Voordat ik iets vertel over mijn eerste ervaringen, eerst iets over mijn Volvo historie en over de specificaties van de auto. Na jaren gereden te hebben in auto’s van Franse komaf ben ik in 2006 overgestapt naar Volvo. Achtereenvolgens gereden: S60 D5 drivers edition, V60 D5 AWD en nu ingeruild een XC60 T5. Al mijn Volvo’s en dus ook de XC40, zijn tot volle tevredenheid afgeleverd en in onderhoud geweest bij Volvo Svala (Stern) Leiderdorp. Ik ben met de XC40 wat kleiner gaan rijden en dat heeft te maken met het feit dat zakelijke kilometers bijna niet meer door mij worden gereden. Daarnaast vond mijn echtgenote de XC60 te groot om zelf in te rijden.
Na het bestellen van de auto heb ik nog een poosje getwijfeld of ik toch niet beter een B5 in plaats van een B4 had moeten bestellen. Ik kom tenslotte uit een XC60 T5 en had een proefrit gereden in een XC40 T5. Een tussentijdse proefrit in een XC40 T4 maakte mij duidelijk dat het vermogen van een T4 meer dan voldoende was. Het vermogen van de B4 motor is ten opzichte van de T4 motor zelfs nog iets toegenomen.
De XC40 B4 AWD is uitgevoerd in de carrosseriekleur Onyx Amber metallic met een Amber leren interieur. Een, in mijn ogen, zeer geslaagde combinatie, zeker met de montage van de (optionele) styling kit. De standaard 18 inch velgen heb ik gewijzigd in 19 inch velgen. Nog grotere velgen gaan ten koste van het comfort en leveren alleen maar parkeerstress op.
Een week na de aflevering heb ik de auto professioneel in de glascoating laten zetten door Stefan Berghoeff van SB Car Detailing in Alphen aan de Rijn. Het resultaat is verbluffend, de lakkleur krijgt een diepere glans en het wassen van de auto is een fluitje van een cent (maar niet door de wasstraat gaan).
De eerste ervaringen met de XC 40 zijn zeer positief. De compacte afmetingen van de XC40 levert qua binnenruimte absoluut geen benauwde situatie op. Ik heb de indruk dat, zeker voor de achterpassagiers, er meer beenruimte beschikbaar is dan in mijn oude XC60. De bagageruimte is natuurlijk wel een stukje kleiner, maar voor ons ruim genoeg. Over de kwaliteit en de vormgeving van het interieur is al veel positiefs geschreven. Het is als bestuurder in de XC40 dan ook heerlijk vertoeven en alles is qua techniek state of the art. Alle systemen werken goed en het multimedia-systeem werkt snel. Met het Harman/Kardon audiosysteem krijg je een perfecte sound in de auto.
Apple Carplay is iets wat ik niet snel zal gaan gebruiken en ik gebruik voor wat langere ritten mijn mobiele telefoon als hotspot. Daardoor geeft het navigatiesysteem real time verkeersinformatie aan. De zitpositie voor de bestuurder en de voorpassagier is tamelijk diep en ik heb een paar dagen nodig gehad om de voor mij ideale stoelinstelling te vinden. De toevoeging van de mild-hybrid ondersteuning zorgt voor een zeer comfortabele rijervaring. Over de aandrijflijn kan ik ook niet anders dan tevreden zijn. De acht-traps automaat doet zijn werk bijna ongemerkt. Ik heb een individueel rijmodus aangemaakt waarin ik het door mij verfoeide start-stop systeem standaard heb uitgeschakeld. Over het pookje voor de bediening van de automaat heb ik zeer wisselende berichten gelezen. Het is even wennen, maar ik ben inmiddels de werking gaan waarderen. De besturing van de auto is erg licht en ik heb al snel de kracht van de stuurbekrachtiging op het middenniveau gezet. Over de door Volvo per modeljaar 2021 doorgevoerde beperking van de maximumsnelheid tot 180 km per uur is het nodige geschreven. Ik heb er geen enkele moeite mee. Waar kan je, als je het überhaupt al zou willen, nog harder rijden dan 180 km? Volvo’s staan qua brandstofverbruik niet te boek als de meest zuinige auto’s. Het is met net 1000 kilometer op de klok natuurlijk veel te vroeg om over het brandstofverbruik iets onderbouwd te zeggen. Maar mijn indruk is dat de XC40 met de mild-hybrid toevoeging een stuk zuiniger is geworden.
Zijn er ook negatieve punten aan de XC40?, ja maar die vallen voorlopig in de categorie details. Waarom monteert Volvo als premium merk in de XC40 een harde afsluiting van de bagageruimte die met touwtjes omhoog gaat en niet een rolhoes? De bijna iconische parkeervignethouder is in het modeljaar 2021 verdwenen! Zo’n ding kost nog geen twee euro en het in bijna alle reviews bij de introductie van de XC40 genoemde prullenbakje in de middenconsole wordt ook niet meer (standaard) geleverd. Ik heb inmiddels beide items alsnog laten monteren.
We gaan kijken hoe de ervaringen met de XC40 zich de komende tijd gaan ontwikkelen en ik zal rond het passeren van de 5000 km grens een update geven van deze review.
De 5000 km grens gepasseerd
Inmiddels de 5000 km grens bereikt. Dat heeft wat langer geduurd doordat we door Covid-19 crisis minder met de auto op stap zijn geweest. De eerste ervaringen met de XC40 B4 AWD zijn niet wezenlijk veranderd. Het waren zeer comfortabele kilometers zonder technische problemen en met veel rijplezier. Ik ben de mild-hybride aandrijflijn steeds meer gaan waarderen. Het brandstofverbruik schommelt tussen 1:16 op de autosnelweg en 1:11 bij gecombineerde stads/snelweg ritten. Daarbij de aantekening dat ik de auto altijd in de rijmodus comfort heb staan, het start-stop systeem niet gebruik, E5 (Euro-98) benzine tank en het een AWD versie betreft. Nu het wat kouder buiten wordt is de parkeerverwarming, in te schakelen met Volvo on call app, een heerlijke luxe. Dat geldt ook voor het automatisch inschakelen van de stoel- en stuurwielverwarming bij een buitentemperatuur van lager dan 10 graden C. Bij de bestelling van de auto is door de dealer vergeten de automatische parkeerfunctie mee te nemen. Ik had die mee besteld omdat inparkeren niet echt een ‘kerncompetentie’ van mij is. Achteraf ben ik blij dat die functie niet op de auto zit, want met de 360 graden camera is inparkeren een makkie. Met andere woorden: men kan zich de investering in het automatisch inparkeersysteem besparen. Er is wel een negatief puntje naar voren gekomen en dat betreft de multi-color interieurverlichting. De sterkte van lichtpunten in het interieur is zo zwak dat het effect niks voorstelt. De interieurverlichting op het dashboard bij het passagier gedeelte en op de voordeurpanelen is daar en tegen goed. Met vertrouwen gaan we op weg naar de 10.000 km en als het zover is dan zal ik weer een update van mijn review geven.
10000.
10.000 km
Vooral door de Covid-19 situatie aanzienlijk minder kilometers gereden dan normaal. Vandaar dat het bereiken van de 10.000 km grens bijna 11 maanden heeft geduurd.
De ervaringen met de XC40 zijn positief gebleven. Wat aan het begin wat meer het geval was dan nu is dat de elektronica je soms voor verassingen stelt. Zo heb ik o.a. een aantal maal de melding in het dashboard gehad: “Uitval van de ruitenwissers, service vereist” terwijl er niets aan de hand was.
Er staan voor de komende tijd een aantal lange ritten gepland en de ervaringen zal ik in de herfst delen.
PRIVATE LEASE Volvo XC40

Volvo XC40 B4 Inscription | Electrische bedienbare voorstoelen | Stoelverwarming | 360° parkeercamera | Adaptive cruise control | Exterieur Stylingkit | BLIS | Volvo on Call | Parkeerverwarming | Parkeersensoren voor + achter |
- 2021

Volvo XC40 1.5 T3 163pk Inscription Aut. Navi|1e Eig|Adapt.Cruise|BLIS|Leder|LMV
- 2020

Volvo XC40 1.5 T2 R-Design | PANO | CAMERA | ADAPTIVE