Volvo V70 2.4 T (2002)

Volvo V70 2.4 T (2002)
Volvo V70 2.4 T (2002)Volvo V70 2.4 T (2002)Volvo V70 2.4 T (2002)Volvo V70 2.4 T (2002)Volvo V70 2.4 T (2002)Volvo V70 2.4 T (2002)Volvo V70 2.4 T (2002)Volvo V70 2.4 T (2002)Volvo V70 2.4 T (2002)

UitvoeringV70 2.4 T
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2018

Aanschaf en eerste indruk

Na 12 jaar Previa (20 jaar oud, bijna 300K) ging de automaat ter ziele en zocht dus leuke youngtimer die liefst weer 10 jaar meegaat, met voldoende ruimte en weinig gedoe. Subaru's Outlander leken me te gek maar die zijn qua onderdelen lastig, door de Previa 1st generatie weet ik dat zoiets na 20 jaar vervelend kan worden. Een vervangingsonderdeel niet kunnen vinden is lastig. Saab stationwagens vond ik ook apart maar werd me afgeraden. Na overleg met mijn trouwe garagist Hein Verdam van Le Mécano besloten dat een Volvo V70 het best aan mijn wensen voldoet. Beetje doorsnee, maar wel de mooiste Volvo, nou ja samen met de 240 dan. Mooi exemplaar gevonden met 173K op teller en bijna geen krasje, plus een 200PK T5 motor (de kalmere vooral non-turboversies schijnen nog degelijker te zijn, maar die extra PK's leken me ook geen straf). Gekocht bij Automakelaar Beentjes te Castricum, die goed bekend staat als je de online reviews mag geloven en in het echt ook een aardige vent. Wegens nog een gegadigde geen gelegenheid voor DEKRA-keuring, maar gezien de prima staat, een proefrit plus RDW, APK en TüV had ik er wel vertrouwen in. Setje winterbanden erbij en opeens was ik Volvorijder. De automaat was geflushed en bijgesteld, bandjes voor vervangen, uitlaat nieuw, distributieriem bij 100.000, waterpomp ook vervangen en nog zo wat dingen. Alle onderhoudsboekjes waren erbij, Duits gründlich.

Stil en snel is-ie zeker, zit prima (wel wat laag na de Previa, die overigens zo mogelijk nog beter zat: beste autostoelen ooit). Maar vooral de weldadige stilte, je hoort meer wind dan motor en dat was wel een verademing na 12 jaar letterlijk bovenop op de 2.4 4 cylinder middenmotor van Toyota gezeten te hebben. Bagageruim prima, maar wel kleiner dan ik gewend was. Maar wat een mooi uitgebalanceerd model is die V70. Kleur ook prima - en 90% van de lichtmetalen velgen zijn vreselijke kitsch en hebben niks met de auto te maken, maar deze vind ik voor de verandering echt heel goed passen, dus da's meegenomen. Zoonlief die autofreak is was heel tevreden (op de automaat na want schakelen is stoerder, maar ik ben na 12 jaar Previa automaatfan geworden - en mijn ega haat schakelen). Het enige nadeel van de V70? Je kunt je auto niet meer terugvinden op een parkeerplaats, Nederland stikt van de V70's en zilver is helaas geen geel of oranje. Maar wat zit ie stevig in elkaar en wat is-ie mooi afgewerkt, en nog enorm veilig ook. Mijn model Previa uit 1990-1998 bleek in de top 10 minst onvelige auto's te staan, kwam ik pas onlangs achter. Dan is zo'n Volvo wel een fijn idee.

Kortom: het Volvotijdperk is begonnen. Veilig, snel, mooi, comfortabel (cruise control, airco, leer, etc) maar een tikje saai. Rechtuit is het net een raket, maar voor het betere bochtenwerk moet je toch een Beierse achterwielaandrijver hebben. Zo blijft er altijd wat te wensen over ;)

De eerste twee maanden: drie euvels

Hij rijdt heerlijk en met vier en zelfs vijf mensen zit je er prima in. Okay, een klein deukje in het nummerbord omdat ik even vergat hoe lang de neus was en met 1 km /u tegen een P bezoekersbordje op paaltje reed. Ook oppassen met de kunststof schampschottenbumpers, omdat-ie best laag licht en de stad vol zit met hoge stoepranden.

En het eerste euvel: de rechterspiegel (gekoppeld aan allerlei presets voor de bestuurderstoel) ging na 1 week al niet meer in horizontale richting. Hij beweegt nog wel verticaal, de motor zoemt in alle richtingen, er is een mechanisch dingetje los misschien (spiegel rechts trilt ook wat meer dan links bij hoge snelheden). Staat in okay positie, maar toch jammer. Online niks gevonden dus laat er nog wel naar kijken.

Op vakantie naar Frankrijk blijkt het een heerlijke lange afstandwagen: snel en stilk op de snelweg, cruise control fijn, de twee 16 en 17 jarigen hebben genoeg beenruimte (minder dan Previa maar hij rijdt veel stiller, dus chill!). Op D-weggetjes is de turbo heeeeel fijn bij inhalen.

Minder fijn is een ontmoeting op de parkeerplaats van een tankstation, waar we al rondkruipend en kijkend een parkeerplekje zoeken: een Franse BMW met daarin een Rus met een 12% Botox-vrouw knalt achter ons op. We dachten echt alle vier dat de hele achterkant in gort lag. Ook in Rusland geldt: achterop is fout, maar daar moest ik Vladimir wel even aan herinneren. De BMW was z'n nummerbord kwijt maar wij hebben, op een miniem zwart streepje en twee onzichtbaar ondiepe BMW nierdeukjes in de bumper he-le-maal niks. Ongelofelijk. Ik laat het schadeformulier maar zitten, sop is de kool niet waard.

Helaas ook een tweede technisch euvel: een waarschuwing in het Duits (want het een Duitse Zweed van origine) dat de koelvloeistof op is. Sofort stoppen! Shit. Inderdaad: een lege koelvliestoftank en gestage druppels onder de auto, blijkt bij de supermarkt. Een hopelijk klein lekje in de radiator hoop ik - en ik gooi er op aanraden van de Franse dorpsgarage wat blauwe bijvulvloeistof in. Een kwartier later, terug bij de supermarkt weer een waarschuwing: de hele boel is alweer ver beneden minimum. Shit. Niks klein: een enorme lekkage. Dat wordt radiatornoodreparatievloeistpof of een nieuwe radiator, die in La France vast niet voor een acceptabel prijsje te vinden is. De lokale garagist gaat morgen op vakantie dus kan ons niet verder helpen. Ik kijk vloekend naar waar het leu nou precies vandaan komt, en ziet opeens dat het niet de radiator is maar de dikke versterkte slang naar de radiator: de kennelijk te strakke slangklem heeft er een scheur in gemaakt. Genoeg slack in de slang om 'm in te korten schat ik zo: met een leatherman weet ik de boel in een kwartier te fixen (wel eerst even laten afkoelen) Hoera. Foto's kunnen niet bij dit stukje dus ik plak ze er boven in.

Euvel nummer drie dient zich aan. Een dag later sta ik te tanken en ik hoor de motor een bokgeluidje maken. Of is het de automaat die een hikje doet? Nou ja, het is al weer over. Maar de volgende dag blijkt het bokken vaker te gebeuren. En een dag later brandt er een oranje motorlampje. Uitgerekend op de dag dat we terug gaan, net alles ingepakt: Abgasprobleem met de motor, scheisse mijn Duits is ruk. Schoonpa weet een betrouwbare familiegarage die niet met vakantie is.

Een enorm aardige Franse garagist (Lardet, LA CROISEE DE CRAY 71460 Saint Martin la Patrouille, aanrader!) buigt zich meteen over de V70, leest de boel uit en experimenteert wat met de bougies die er nogal erg stevig zijn ingedraaid. Bobine van cilinder 2 blijkt naar de klote (geen idee dat auto's tegenwoordige 5 bobine's hebben, 1 voor elke cilinder) maar dat onderdeel moet besteld worden... en overmorgen is er een feestdag. Het lukt allemaal op tijd, volgende dag terug en de boel gefixed, inclusief een proefrit om zeker te weten dat alles lekker loopt. Superservice dus. Meteen de bougies vervangen. Inclusief alle onderdelen 370 euro lichter, gezien het vele werk vallen de uren mee, maar onderdelen en uitlezen is 260 euri. Wel een bummer dat de V70 technisch gezien geen Toyota Previa is, die op een lekke band na nog nooit heeft stilgestaan. Laten we hopen dat het hierbij blijft. Op de terugweg loopt de V70 weer als een zonnetje. Radiator en Bobines okay!

Monsieur Lardet zei: check alles thuis nog even. Mijn eigen garagist is op vakantie dus Volvospecialist Bonne Route even gebeld op aanraden van een Volvovriend. Die stelden me gerust: dat de blauwe vloeistof echt prima is (op de tank stond Nur Volvo Kuhlmittel) en die bobine is gewoon pech. Bobines gaan lang mee (honderdduizend minimaal maar veel meer kan ook) maar dat plekje boven op de moptor is loeiheet, dus ze geven een keer de geest. Extra controle niet nodig. Hoop dat de andere 4 bobines niet te snel volgen, bij de volgende denk ik dat ik de rest preventief doe.

Ondertussen is er weer een nieuwe kreet op het dashboard verschenen: Regelmässige Wartung. Volgens mij wil-ie een beurt. Even checken of dat terecht is, volgens mij is alles nog prima.

KM stand 180.439 (dus ruim 7K na aankoop, 3,5 maand verder)

En dat bleek het ook: mijn trouwe garagist Hein van Le Mécano in Amsterdam (Elementenweg, topper!) deed een check: de olie kan nog 8000 mee, stond wat laag dus een litertje erbij. De bougies waren al vervangen bij de bobine, dus da's geen probleem en op een scheutje sproeierwater na ging ik weer vrolijk de weg op. De buitenspiegel 'zou ik zo laten' want als je er aan gaat pielen kan het duur worden.

En nog even naar de voorstoel gekeken, waar een naad los was gaan zitten. Eens kijken of ik die hoes er af kan krijgen en zelf de naad even dichtzoom, of anders met superlijm de boel gewoon vastplakken, ben er nog niet uit. Maar eerst: de melding uitzetten. Over 8000 km terug naar Le Mécano.