Volvo V60 T3 R-Design (2013)

Volvo V60
Volvo V60Volvo V60 Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60

UitvoeringV60 T3 R-Design
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2025

Eerste (aankoop)indruk!

Op vrijdag 7 maart ben ik de troste eigenaar geworden van een Volvo V60 T3 R-Design uit 2013. Deze heb ik particulier gekocht.

Voor nu wil ik met jullie delen wat mijn eerste indruk is. Over 5000km zal ik een wat uitgebreidere review schrijven. Daar heb ik nu te weinig voor gereden.

Al langere tijd op zoek naar een, in mijn geval, grote mensen auto. Het is ook wel tijd hiervoor, gezien mijn 33 levensjaren en een gezin van drie. Een V60 kwam niet voor in mijn eerste zoekacties. Wat binnen mijn budget viel 10k - 13k waren over het algemeen 'vertrapte' auto's met een hoge kilometerstand. Hierdoor gaan kijken en proefrijden in diverse auto's: Ford Focus, Kia Pro Ceed, VW Golf variant, VW Golf Passat, Audi A3, Mercedes A180 en de VW Golf GTE. Leuke auto's, sommige mooier om te zien dan de ander, maar vaak een 'kleine' motor met veel PK. Iets wat ik niet wilde.

Per toeval kwam ik de V60 particulier tegen. Voldeed aan een aantal eisen: sportief (R-Design), vermogen, lagere kilometerstand, veiligheid en mogelijkheid om te tunen. Bezichtiging gehad. Goed ontvangen door de verkoper, ritje gemaakt en de auto uitvoerig bekeken. Althans dat laatste dacht ik, maar ik was een beetje in de war. Enfin, ik had een goed gevoel bij de verkoper en kon een mooie prijs onderhandelen. Aankoop geslaagd.

Ik reed terug van Oosterhout > Haarlem. Een kleine 75 minuten. Wat gelijk opvalt is de plek van het bedieningspaneel (radio/airco). Hier had ik al wat reviews over gelezen, maar ik kan bevestigen dat het echt onoverzichtelijk is. Te veel knopjes en nog eens uit het zicht. Je moet echt van de weg 'af' kijken om een knopje te vinden. Dit is wat mij betreft een grote minpunt.

Verder rijdt de auto soepel. Ik heb het gevoel dat 'ie zoeft over de snelweg. Of het nou 100kmh of 170kmh is, je hoort en voelt niet echt een verschil. Airco werkt goed, te goed. Te warm of te koud, maar dat is persoonlijke voorkeur. Ik vind het vervelend dat de deuren bij opening van bestuurdersportier niet direct van hun slot gaan (misschien is dit in te stellen, zo ja: help!).

Wat de kofferbak betreft is die ruim voldoende. Ik heb wat reviews gelezen waarin deze als 'klein' bestempeld werd, maar mijn indruk is anders. Voor mij oogt het tot nu toe ruim voldoende. Eens kijken hoe het zal zijn als we in Januari op wintersport gaan.

Wat de bochten betreft heb ik het idee dat de 18 inch wielen 'm tegenhouden. Ik denk dat de standaard 17 inch wielen fijner sturen in bochten.

Geluidsinstallatie goed, parkeersensor (achter) goed en de R-Design stoelen zitten lekker. Geen idee of ze lekker zitten na 1000km.

Over 5000km zal ik weer een review schrijven, ik had mezelf voorgenomen om een korte review te schrijven, maar is volgens mij niet helemaal gelukt.

Ik moet ook nog veel dingen uitzoeken infotainment etc. Dus als iemand tips/tricks heeft dan hoor ik dat graag!

Dank voor het lezen en ik wens jullie veilige kilometers toe!

Tot over 5000km.

De eerste 5000km

Inmiddels ben ik vijfduizend kilometer verder. Ik za met jullie mijn persoonlijke bevindingen delen.

Algehele indruk:
Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn aankoop. Het is een comfortabele auto. Ik moest erg wennen aan de grote draaicirkel van de V60. Ondanks dat ik eerder in 'grote' auto's had gereden, was dit anders.

Rij-impressie:
De Volvo rijdt goed. Kan prima mee in het alledaagse verkeer. Het is geen spannende auto. Dit wist ik bij aankoop al, maar toch mis ik wat extra vermogen. Ik overweeg tuning, als iemand hier ervaring mee heeft hoor ik dat graag.

Daarnaast ben niet helemaal tevreden over de wegligging icm de 18inch velgen en zomerbanden die erop zitten. Op een ander forum las ik dat de V60 veel beter tot zijn recht komt met 17inch velgen. Iemand hier ervaring mee? Ook hoor ik graag jullie tips voor All-Season banden waarmee ik veilig op Wintersport kan en goede grip heb in de regenmaanden. Bij het afremmen op wegdek wat niet 100% recht en egaal is trekt de auto extreem een kant op. Mogelijk heeft dit te maken met een van de remklauwen?

De V60 vind ik vrij stil, ook op hogere snelheden. Je merkt niet of je 100kmh rijdt of 170kmh. De auto komt het beste tot zijn recht op de snelweg op 100/120kmh. Voor alledaags stadsverkeer is de V60 niet heel zuinig en optimaal, maar daar heb ik 'm ook niet voor gekocht.

Snelheid:
Vanaf 120kmh in de 6e versnelling zit er weinig pit meer in. Als je het gaspedaal intrapt gebeurt er weinig, hij klimt heel langzaam omhoog. Ik vind dit storend en overweeg hierdoor om de auto een 'beetje te kietelen'. Als iemand hier ervaring mee heeft dan hoor ik dat graag.

Ruimte en kofferbak:
Voor een gezin van drie + hond heb ik meer dan genoeg ruimte. Ik houd zelfs ruimte over.

Comfort:
De stoelen zitten comfortabel. Zowel voor als achter zit je goed. Met mijn 185cm kan ik achter ruim- en comfortabel zitten.

Interieur:
Ik vind het dashboard nog steeds een grote mislukking. Ja het went, en de knopjes kan ik nu beter vinden, maar alsnog vind ik de plek en indeling niet veilig en gebruiksvriendelijk. Verder zitten er binnenin diverse haken/ogen om spanbanden oid vast te zetten. Dat is fijn als je iets groots en zwaars moet vervoeren, bijvoorbeeld je schoonmoeder.

Exterieur:
Ik vind het nog steeds een mooie en sportieve auto om te zien. Met zijn twee uitlaten straalt ie in mijn optiek wat stoers uit. De donkergrijze kleur vind ik echter spuuglelijk. De vorige eigenaar had wat moeite met parkeren en heeft flink wat van de velgen gesnoept. Dit draagt ook niet bij aan het 'wow effect'.

Infotainment:
Gedateerd. Bluetooth en muziek afspelen werkt prima. Af en toe raak ik de verbinding kwijt, maar verder werkt het. De rest valt me tegen en gebruik ik niet. Ik mis parkeersensoren voor, dit overweeg ik in te bouwen of te laten doen. Tips?

Overig:
Na het rijden gaan de deuren achter niet van het slot, tot ik op het knopje druk met het slotje. Iemand enig idee hoe dit uit te zetten? Via het infotainmentsysteem is het me niet gelukt.

Wat ik mis:
Apple Carplay, parkeersensoren voor, vermogen, elektrisch inklapbare spiegels, keyless entry en volledig inklapbare stoelen.

Tot slot
In Juni gaan we beladen op pad naar Frankrijk en ik verwacht na de zomer naar Servië te gaan. In Januari 2026 gaan we op wintersport en kan ik de V60 testen op een andere manier. Ik zal daarna een nieuwe review schrijven.

Dank voor het lezen!

9,5