Volvo V60 D6 AWD Plug-in Hybrid Summum (2014)
autoreview
Signalement
Uitvoering | V60 D6 AWD Plug-in Hybrid Summum |
---|---|
Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
KM-stand bij aanschaf | 10 km |
KM-stand laatst | 14.240 km |
Technisch hoogstandje
- 14.240 km
2 april 2014, 457 km
Met maximaal ondernemersvoordeel op 31/12 2013 een V60 PIH besteld die vorige week werd geleverd. Hiervoor had ik een super degelijke en comfortabele Seat Exeo ST 2.0 diesel 170 pk uit 2010 waar ik probleemloos nog een jaar of 6 in had kunnen rondrijden. Tot deze buitenkans voorbij kwam…
De eerste rijervaringen zijn ronduit positief. De auto ziet er van binnen en van buiten uit als eentje uit die prijsklasse. Alles is super degelijk en van een hoog afwerkingsniveau. Uitzondering is misschien de achterklep: die rammelt bij het dichtklappen.
Hybride rijden met een automaat is even wennen. In de praktijk volstaat de Hybrid Mode, maar het is leuk om te spelen met alle andere instellingen. Elektrisch rijden is een verademing: geruisloos en zonder schokken. Als de diesel erbij komt (wat overigens bijna ongemerkt gebeurt) merk je de nadelen van een ouderwetse verbrandingsmotor. Elektrisch rijden heeft wat mij betreft de toekomst, maar dan in combinatie met waterstof in plaats en een accu. Want, laten we eerlijk zijn: 40 km rijden op een ding wat 4 uur nodig heeft om op te laden en ook nog eens 300 kg gewicht toevoegt heeft eigenlijk alleen fiscaal gezien voordelen.
Zwaar is de V60 PIH zeker. Ruim 300 kg zwaarder dan de Exeo, en dat merk je. De auto rolt veel langer door waardoor je eerder het gas los kunt laten. Door het gewicht, maar ook door het lage geluidsniveau binnenin (ook met diesel) merk je niet dat ie zo snel is. Maar dat is ie wel! Zeker in standje ‘Power’: volgas vierwiel aangedreven wegsprinten, zonder wielspin. Leuk hoor :-).
Het adaptieve grootlicht is een verademing. Je zet gewoon direct grootlicht op als je wegrijdt (in de bebouwde kom). De rest regelt de auto vanzelf. Met mist is het even oppassen, bleek vanochtend: een tegenligger vond dat Volvo dit nog niet heeft uitontwikkeld. Het meedraaien van de koplampen is leuk, maar voegt m.i. niet echt meerwaarde toe.
De adaptieve cruise control is even wennen. Werkt op zich prima, maar je moet wel je snelheid in de gaten houden. Voor je het weet sukkel je ongemerkt achter een vrachtauto aan terwijl je de cruise control toch echt op 100 km/h had ingesteld! Als je van rijbaan verandert, en dus geen voorligger meer hebt, versnelt de auto vanzelf. Dat gebeurt alleen net niet snel genoeg: pas als je helemaal op de andere rijbaan zit komt de snelheid er weer in. Als je even zelf wat gas bijgeeft op het moment dat je instuurt gaat het net wat vlotter. Overigens is het bij een plotselinge file spannend om volledig te vertrouwen op de techniek, maar het werkt echt: de auto remt tot volledige stilstand, ook als er hard moet worden geremd. Als het voor je weer gaat rijden is even aantikken van het gaspedaal voldoende. Als laatste remt de cruise control vaak op momenten waarop je zelf iets eerder het gas zou loslaten. Als je zuinig wilt rijden moet je de cruise control dus af en toe uit zetten. Ook is het jammer dat je de cruise control elke keer na het starten zelf moet aanzetten: dat onthoudt ie niet.
De geluidsinstallatie klinkt fantastisch (ik kwalificeer mij zelf als net geen audiofiel), wat mede komt doordat ik heb gekozen voor Premium Sound. MP3-tjes (128 GB USB 3.0 stickje) klinken zuiver. De bass is mooi diep en er is geen sprake van meetrillende onderdelen. De stembediening kan overigens overal voor gebruikt worden, dus niet alleen voor de navigatie. Het werkt goed, mits je duidelijk articuleert en af en toe even geduld hebt. De gesproken aanwijzingen van het navigatiesysteem kunnen overigens beter in vergelijking met wat ik gewend ben (Audi/Seat MMI navigatie). Ook in de kaarten zitten hier en daar schoonheidsfoutjes.
De sportstoelen zitten perfect. Ook ik met mijn 1,97 kan een goede zitpositie vinden. De instap is wel duidelijk hoger dan bij de Seat, waardoor ik makkelijk mijn hoofd stoot. Als ik eenmaal zit, zit ik prinsheerlijk met goed zicht rondom.
Voor de ondernemers onder ons: koop geen laadpaal van EUR 1.000,00 + abonnement maar laat gewoon een 16A stopcontact met eigen metertje aanleggen. Ik heb daarvoor een mooi kastje gemaakt dat aan de buitenkant van mijn garage hangt. Daar berg ik dus ook altijd de laadkabel op. De BTW vorder ik elk kwartaal aan de hand van de meterstand en de kwh prijs terug (ik maak voor de zekerheid wel even een fotootje) en de netto stroomkosten trek ik als ‘autokosten’ van de winst af.
Hoe opladen bij een openbare laadpaal werkt snap ik nog niet helemaal. In Arnhem kan Alliander op verzoek laadpalen plaatsen, maar een dagje laden kost je al snel een tientje. Nu heb ik begrepen dat verschillende bedrijven tegen (veel) gunstigere prijzen laadpassen aanbieden die op alle openbare palen werken….? Ervaringen zijn welkom…..
31/7 2014, 14.240 km
Onlangs terug gekomen van een vakantie naar Oostenrijk en Toscane. In twee weken ongeveer 4.000 km afgelegd. De reis begon met en zeer forse tegenvaller: na ongeveer 250 km hield de Volvo er mee op. Dat wil zeggen: hij gaf aan dat service vereist is en ging vervolgens in de noodloop. Na een belletje met Volvo Assistance stonden we op zaterdagmorgen om 09:00 bij een Volvo dealer in de buurt van Kassel, Duitsland. Daar bleek dat de monteur met de juiste papieren voor sleutelen aan een PIH die dag een bruiloft had en pas maandag met de auto aan het werk kon. Leuk begin van de vakantie….
Volvo Assistance bood wel een vervangende auto aan, maar voor slechts 3 werkdagen. Als we daar de gehele vakantie gebruik van hadden willen maken, hadden we de premium optie moeten nemen. Ik had eerlijk gezegd wel wat meer verwacht van Volvo: een klant die 3 maanden geleden ruim EUR 75.000,00 voor een auto heeft neergeteld, scheep je niet op die manier af. Of zie ik dat verkeerd?
Uiteindelijk bleek dat er ergens een slangetje defect was geraakt (mijn Duits is onvoldoende om te begrijpen wat er precies aan de hand was), en op maandagmiddag konden we onze reis vervolgen.
Overige rijervaringen
In vergelijking tot de Seat Exeo (vorige auto) is de Volvo duidelijk minder sportief. Persoonlijk vind ik het een nadeel dat het een automaat is, maar dat zal in combinatie met elektrisch rijden wel de toekomst zijn. Ondanks dat de Volvo over ruim 100 pk extra beschikt, voelde de Seat sneller aan (maar is dat natuurlijk niet). De Volvo is veel meer dan de Seat een comfortabele reiswagen, en allerlei technische snufjes zorgen ervoor dat je je veiliger voelt, zeker bij hogere snelheden.
Elektrisch rijden blijft een verademing: geruisloos en zonder schakelen. Weg met de ouderwetse verbrandingsmotoren (al kinkt de 5 cilinder diesel wel prachtig)! Mede door de cursus (zie verder) heb ik het voor elkaar gekregen om 47 km op een volle accu te halen. Inmiddels heb ik het voor elkaar gekregen dat bij mijn huidige klant een openbare laadpaal is geplaatst. Het is vervolgens even puzzelen van welke aanbieder je een pas moet nemen. Ze doen het in principe allemaal, maar de kosten zijn niet altijd duidelijk en zeker niet altijd even aantrekkelijk. Ik heb inmiddels een pas gevonden met één tarief voor (nagenoeg) alle palen: 28 cent per kWh. Bij dit bedrag is rijden op elektriciteit net wat voordeliger dan rijden op diesel (maar veel duurder moet het niet worden).
Cursus
Ook ik heb de korte rijcursus mogen volgen. Wat mij is bijgebleven is dat de regeneratie van elektriciteit veel sneller schijnt te gaan als je (heel iets) het rempedaal aanraakt. Bij een normale auto kun je brandstof besparen door vooruit te kijken en op tijd het gas los te laten. Bij de Volvo moet je in plaats hiervan zo vroeg mogelijk (heel iets) gaan remmen. Groot nadeel is dat je hiermee je achterligger stoort omdat de remlichten heel vroeg gaan branden. Ik vraag mij dan af waarom de auto dit niet zelf kan regelen: bij het loslaten van het gas worden de remmen heel iets aangesproken zonder dat de remlichten gaan branden. De snelheidsvermindering zou dan ongeveer gelijk moeten zijn in vergelijking met een schakelauto die je in de versnelling laat uitrollen.
Enkele pluspunten:
•De adaptieve cruise control: reageert over het algemeen hoe je zou verwachten en rijdt heerlijk relaxed. (Ongemerkt) bumperkleven is er niet meer bij waardoor deze optie je een veilig gevoel geeft. Echt een aanrader!
•De soepelheid van de D5 i.c.m. met de elektromotor.
•De snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging. Dit extraatje had de Seat niet, waardoor ie bij hogere snelheden niet altijd een stabiele indruk maakte. De Volvo is bij 160 km/h met één vinger in het juiste spoort te houden!
•Het adaptieve grootlicht.
•De geluidsinstallatie (Premium Sound): deze klinkt zeer goed en werkt uitstekend met een 128 GB USB stick. Bladeren door artiesten, tracknamen, albums, mappen, het is allemaal mogelijk. Zelfs spraakgestuurd (al werkt dat nog niet perfect).
•Bagageruimte: ondanks de beperkte ruimte blijkt deze toch meer dan voldoende te zijn voor 3 personen. De rolhoes kon op vakantie zelfs dicht!
•De elektrisch verstelbare bestuurderstoel met sleutelgeheugen: nooit meer zoeken naar de juiste stoelinstellingen. Wel jammer dat de binnenspiegel niet automatisch wordt mee versteld (de buitenspiegels wel).
•Het navigatiesysteem: doet niet onder voor het (Audi) MMI systeem uit de Seat, al kunnen de gesproken aanwijzingen wel wat minder computerachtig.
•Het zitcomfort van de (sport)stoelen is perfect.
Enkele verbeterpunten:
•Je moet de cruise control bij elke rit opnieuw aan zetten. Dat hoefde bij de Seat niet en is in mijn ogen ook totaal onnodig.
•Hetzelfde geldt voor de regensensor: Lekker Volvo-veilig om bij 130 km/h te moeten zoeken naar het (goed verstopte) knopje om de automatische ruitenwissers te activeren…. Is een sensor niet bedoeld om een menselijke handeling over te nemen?? Daarnaast functioneerde de regensensor van de Seat beter…
•De Volvo-app i.c.m. met Volvo On Call: in principe is het heel handig om de route op je telefoon in te stellen en dan vervolgens naar je auto te sturen. Jammer alleen dat auto niet zelden pas een paar dagen later meldt dat er een route is ontvangen. Ook de app biedt nog vele verbetermogelijkheden (denk bijvoorbeeld aan geavanceerde routeplanning).
•De parkeersensoren: deze staan altijd aan, en geven dan ook vaak meldingen als dat niet nodig is. Bij de Seat schakelde het systeem automatisch in bij bijzondere verrichtingen. Werkte eerlijk gezegd beter.
•Waarom moet ik op een knopje drukken om de brandstofklep te openen? Bij de Seat was dit gewoon onderdeel van de centrale deurvergrendeling.
•Je wordt niet gewaarschuwd als het klepje van de elektriciteitsaansluiting nog open staan (en dat gebeurt mij nogal eens!). Daarnaast is het een kwestie van tijd (ben ik bang) dat er eens een keer iemand tijdens het laden langs loopt/fietst en de openstaande klep meeneemt.
•Dempen muziekvolume bij gesproken navigatieaanwijzingen: dit gaat zeer abrupt. Iets meer uit- en infaden zou prettig zijn. Ook dit werkte beter hij de Seat. Dit geldt overigens ook voor de Lane Departure waarschuwingen, waarbij de muziek ook erg abrupt wordt onderbroken.
•De achterbank is duidelijk niet gemaakt op een kinderstoeltje op te plaatsen. De hoofdsteun zit in de weg en kan niet verwijderd worden. Hoezo, Volvo-veilig?
Als laatste deel ik nog graag even een compliment uit voor Autotechniek Raalte. Zij begrijpen dat je door het geven van uitstekende service ervoor zorgt dat klanten bij je terugkomen!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.