Volvo V60 2.0T Summum (2011)

Volvo V60
Volvo V60Volvo V60 Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60Volvo V60

UitvoeringV60 2.0T Summum
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2013

schakelproblemen en gemengde gevoelens

Na ruim 6 jaar met plezier en vrijwel probleemloos een Renault Grand Espace (2.0T) te hebben gereden, werd het bij een kilometerstand van 225.000 tijd voor wat anders. Omdat we minder ruimte nodig hadden keken we naar iets kleiners. Het moest benzine worden. Op ons lijstje: Audi a6 avant, q5, v70, xc60 en v60. Echter, toen ik de recente botsresultaten ('small overlap front' ) van de Audi a4 las (van het iihs, crashtest instituut vs) viel Audi af. Volvo bleef over. Aanbiedingen van diverse Volvo dealers bekeken (enorme prijsverschillen!), aantal proefritten gemaakt en uiteindelijk geslaagd bij Henk Scholten Culemborg. Gekozen voor:
Volvo V60 Summum, driver support line, uit jan 2011
2.0T handgeschakeld , 60.000km
extra: frontcamera laten monteren (had meer zicht verwacht..), nieuwe velgen en banden en Volvo garantie uitgebreid naar 24 mnd
afgeleverd op 1 november 2013 incl 60k beurt

Sympathiek personeel bij Henk Scholten, maar de aflevering verliep niet helemaal soepel. Zo moesten we terugkomen voor update van de navigatie (dat duurt uren en was niet gebeurd), bleek de stembesturing niet actief en zaten de telefoonnummers van de vorige eigenaar nog in het systeem. Ook viel mij tijdens de eerste week rijden op dat de auto slecht schakelde. Het schakelen ging stroef en de bak weigerde regelmatig (niet altijd) zich in de achteruit te laten zetten; ook de 1e versnelling ging stroef, hoekig. Daarnaast voelde de bak los aan en had ik het gevoel dat koppeling en bak niet goed op elkaar waren afgestemd. Verder ging er een oranje lampje branden (motormanagementstoring o.i.d.). Zeker en vooral door het schakelgedrag was het al met al niet de rijbeleving die je verwacht van een nog geen drie jaar oude auto met een cat. waarde van ruim €50.000.
Omdat wij in het westen van het land wonen volgende afgesproken: Henk Scholten kwam de auto halen en liet een ruilauto achter. En ik zou de auto na 'reparatie' weer ophalen in Culemborg. Van Henk Scholten kreeg ik te horen: het slechte schakelgedrag was Volvo ook opgevallen, maar was inmiddels door smering en afstelling opgelost, het oranje lampje was uitgegaan (niets aan de hand). stembesturing werd geïnstalleerd en navigatie kreeg update. Na drie dagen kon ik de auto ophalen. Echter het schakelgedrag bleef slecht. Laat de smering zijn werk doen en wacht af, was het advies van Volvo. Dat deed ik maar. Maar met regelmaat kreeg ik de versnelling niet in z'n achteruit (dat lukte pas na opnieuw koppelen) en ook m.n. de 1e versnelling bleef stroef. Eerlijk gezegd vind ik hem klote schakelen, ook het aangrijpen gaat soms met een hoorbaar geluid. dit terwijl de auto 300 Nm koppel heeft.
Toen een reclamemail van Volvo: Polestar tuning van 203 naar 240 pk en stijging koppel van 300 naar 320 Nm voor actietarief €750. Kort gezegd van een 2.0T naar een T5; meer vermogen zonder extra gebruik. Volvo Culemborg gebeld zij konden de tuning uitvoeren en wederom aandacht besteden aan schakelgedrag. Daarbij kwam: het oranje lampje brandde weer. Auto gebracht naar Culemborg en later die dag opgehaald. Men kon niets vinden aan het schakelgedrag, maar zou een technisch rapport sturen naar Volvo. Het oranje lampje betrof een storing van brandstofsensor lage druk. deze moest vervangen worden. Dat is inmiddels gebeurt door Volvo Svala Haarlem, want ik wilde niet weer op en neer rijden. Overigens heeft Henk Scholten heeft de nota -€600!!- keurig betaald. Nu goed, schakelen ben ik nog steeds niet tevreden over. Van Volvo ontving ik nav technisch rapport de reactie dat dit type versnellingsbak er om bekend staat, dat er sprake is van een straf schakelgedrag.... Daar kan ik weinig mee. Ik heb voorgesteld een objectieve deskundige eens te laten kijken naar de bak aandrijving. Suggesties welkom. Overigens vind ik het extra vermogen door de tuning verwaarloosbaar. Ik ben benieuwd de waardes die de auto zou scoren bij een vermogenstest.
Inmiddels zo'n 3000km gereden, waarvan de helft stadskilometers het verbruik valt tegen: 1 op 9 ofwel 11 liter op 100 km. In vergelijking met de Espace -maar ook met bijvb de a4 of de 3 serie- valt de bagageruimte behoorlijk tegen, maar dat had ik kunnen weten. Het interieur is overigens bijzonder goed afgewerkt en de auto heeft een stabiel rijgedrag. Tja, ik zit met gemengde gevoelens over deze V60….

Update: auto begon weer in te houden, te stotteren. Gister het oranje storingslampje(motormanagement) weer aan. Teruggegaan naar Svala. Bleek wederom in het brandstofsysteem te zitten. Volvo Henk Scholten gebeld. Auto wordt morgen thuis! opgehaald (krijg vervangende auto netjes!) en men heeft mij beloofd ervoor zorg te dragen dat alles wordt opgelost, ook zal men opnieuw kijken naar schakelgedrag (samen met Volvo nl). Als de auto klaar is (ik verwacht niet eerder dan eind komende week) kan ik hem weer ophalen in Culemborg.

6,5

PRIVATE LEASE Volvo V60